Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

“Πολιτική ορθότητα”: Λογοκρισία και στον Τζέιμς Μποντ!

“Πολιτική ορθότητα”: Λογοκρισία και στον Τζέιμς Μποντ!

«Παρακαλώ, σημειώστε ότι πολλές από αυτές τις ταινίες περιέχουν γλώσσα, εικόνες ή άλλο περιεχόμενο που ανακλούν απόψεις που ήταν διαδεδομένες στην εποχή τους, αλλά θα προκαλέσουν προσβολή σήμερα (όπως και τότε). Οι τίτλοι περιλαμβάνονται εδώ για ιστορικούς, πολιτιστικούς ή αισθητικούς λόγους και οι απόψεις αυτές δεν υποστηρίζονται σε καμία περίπτωση από το Βρετανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου ή τους εταίρους του».

Ταινίες του Τζέιμς Μποντ της δεκαετίας του ’60 απέκτησαν τώρα σήμανση για «προσβλητικό περιεχόμενο». Το Βρετανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου, σε δήλωση αποποίησης ευθυνών, έβαλε προειδοποιήσεις. Οι προειδοποιήσεις του Βρετανικού Ινστιτούτου έρχονται σαν κατάληξη μιας διαδικασίας που αποφασίστηκε τον περασμένο Φεβρουάριο. Και τα 14 μυθιστορήματα του Φλέμινγκ για τον ήρωά του Τζέιμς Μποντ, που γράφτηκαν μεταξύ 1953 και 1966, θα λάμβαναν λογοκρισία «ευαισθησίας». Η αναθεώρηση στα βιβλία άρχισε από τον Απρίλιο. Αφαιρέθηκαν ξεπερασμένα στερεότυπα, δηλαδή απεικονίσεις εθνοτικών μειονοτήτων, φυλετικές αναφορές, χαρακτηρισμοί κ.ά.

Για παράδειγμα, στις νέες εκδόσεις του «Dr. No», του έκτου βιβλίου του Φλέμινγκ, οι χαρακτήρες των οποίων η φυλή ήταν αναγνωρίσιμη άλλαξαν. Από, π.χ., «Αφρικανοί εγκληματίες» έγιναν «γκάνγκστερ» και από «μαύροι στρατιώτες» αναφέρονται ως «πρώην οδηγοί». Άλλα αποσπάσματα καρατομήθηκαν ως τελείως προσβλητικά, όπως όταν ο Μποντ είδε ένα ζευγάρι να μαλώνει κι ο συγγραφέας έγραψε ότι «μιλούσαν με προφορά του Χάρλεμ».

Exit mobile version