Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Το βιβλίο του Έντουαρντ Φλάννερυ: «2.300 ΧΡΟΝΙΑ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΣΜΟΥ» και ο Αμάν Αμαδάθου Μακεδών

Το βιβλίο του Έντουαρντ Φλάννερυ: «2.300 ΧΡΟΝΙΑ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΣΜΟΥ» και ο Αμάν Αμαδάθου Μακεδών

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο βιβλίο ενός Καθολικού ιερέως, του Φλάννερυ, το οποίο εκδόθηκε στα Ελληνικά, η ιστορία του «Αντισημιτισμού» αρχίζει με την ιστορία του Αμάν του Μακεδόνος. Συγκεκριμένα στο βιβλίο Εσθήρ, αναφέρεται ότι στην κορυφή της ιεραρχίας της Περσικής Αυτοκρατορίας, με ένα αξίωμα ανάλογο του σημερινού πρωθυπουργού, βρισκόταν ένας Έλληνας, ο Αμάν Αμαδάθου Μακεδών. Ο Αμάν είχε την γνώμη ότι οι εβραίοι είχαν σκοπό την διάλυση της Αυτοκρατορίας και πρότεινε στον Ξέρξη την λήψη μέτρων. Το παρακάτω απόσπασμα από το βιβλίο Εσθήρ, θα μπορούσε όντως να θεωρηθεί η πρώτη διακήρυξη αντισιωνισμού στην ιστορία της ανθρωπότητος και έχει ως εξής:

«Ούτω ο Αμάν επεζήτησε να καταστρέψη όλους τους Ιουδαίους, οι οποίοι ήσαν εις όλον το βασίλειον του Ξέρξου, τον λαόν του Μαρδοχαίου… Τότε ο Αμάν είπεν εις τον βασιλέα Ξέρξην: «Υπάρχει είς λαός διεσκορπισμένος και διεσπαρμένος μεταξύ των λαών εις όλας τας επαρχίας του βασιλείου σου, του οποίου οι νόμοι διαφέρουν από παντός άλλου λαού, δεν φυλάττουν δε τους νόμους του βασιλέως δια τούτο δεν αρμόζει εις τον βασιλέα να τους αφήση ησύχους, εάν ευαρεστήται, ο βασιλεύς, ας αποφασισθή να αφανισθούν.». ΕΣΘΗΡ ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ 3.

Στην συνέχεια ο Αμάν ζητά από τον Αυτοκράτορα να σταλεί διαταγή για την εξόντωση των Ιουδαίων στις 127 επαρχίες και σατραπείες. Όμως, τα πράγματα θα εξελιχθούν διαφορετικά. Μέσω της ευνοούμενης παλλακίδος του Αυτοκράτορος Εσθήρ, ο Ιουδαίος Μαρδόνιος (το ίδιο όνομα εβραϊκής προελεύσεως, θα το δούμε αιώνες αργότερα στην Μάχη των Πλαταιών…) συκοφαντεί τον Αμάν και τον απαγχονίζουν μαζί με τα 10 παιδιά του, ενώ εξοντώνουν μέσα σε μία ημέρα δεκάδες χιλιάδες Πέρσες με την άδεια του Ξέρξη. Από το επεισόδιο αυτό έχει μείνει και η έκφραση «Δια τον φόβον των Ιουδαίων». Σε ανάμνηση δε της σφαγής του Έλληνα Αμάν, οι εβραίοι εορτάζουν κάθε χρόνο τα «πουρείμ».

Exit mobile version