Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

H Κίνα δεν πειθάρχησε στο Εμπάργκο και εκτόξευσε τις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία το 2023

H Κίνα δεν πειθάρχησε στο Εμπάργκο και εκτόξευσε τις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία το 2023

Η Ελλάδα σαν καλό παιδί των τοκογλύφων των Βρυξελλών της λεγόμενης Ευρωπαϊκής Ένωσης έκανε εμπάργκο κατά της Ρωσσίας και έχασε πολλά τόσο από πλευράς εξαγωγών, όσο και στον τουρισμό και βεβαίως και στο μέγα θέμα του φυσικού αερίου. Κανένα πρόβλημα όμως για την ΝΔ, αλλά ούτε και για τον ΣΥΡΙΖΑ, που πρώτος άρχισε με απελάσεις μάλιστα διπλωματών την αμερικανόδουλη πολιτική του. Αντίθετα τα κράτη που κοιτούν το συμφέρον του λαού τους ενήργησαν διαφορετικά.

Περιφρονώντας τις κυρώσεις από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, η Ρωσία ξεπέρασε τη Σαουδική Αραβία και έγινε ο κορυφαίος προμηθευτής αργού πετρελαίου της Κίνας το 2023, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν το Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2024, καθώς ο μεγαλύτερος εισαγωγέας αργού στον κόσμο δεν ενδιαφέρθηκε για τις δυτικές επιβουλές και προχώρησε στην αγορά τεράστιων ποσοτήτων πετρελαίου με έκπτωση για τις μονάδες επεξεργασίας του «μαύρου χρυσού».

Η Ρωσία απέστειλε ρεκόρ 107,02 εκατομμυρίων τόνων αργού πετρελαίου στην Κίνα πέρυσι, που ισοδυναμεί με 2,14 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd), σύμφωνα με τα κινεζικά τελωνεία, πολύ μεγαλύτερη ποσότητα από άλλους μεγάλους εξαγωγείς πετρελαίου όπως η Σαουδική Αραβία και το Ιράκ.

Οι εισαγωγές από τη Σαουδική Αραβία, παλαιότερα τον μεγαλύτερο προμηθευτή της Κίνας, μειώθηκαν κατά 1,8% στους 85,96 εκατομμύρια τόνους, καθώς ο πετρελαϊκός γίγαντας της Μέσης Ανατολής έχασε μερίδιο αγοράς από το φθηνότερο ρωσικό αργό.

Καθώς δεν είχε ζήτηση από πολλούς διεθνείς αγοραστές μετά τις κυρώσεις της Δύσης για την εισβολή του Κρεμλίνου στην Ουκρανία το 2022, το ρωσικό αργό πετρέλαιο διαπραγματεύτηκε με σημαντικές εκπτώσεις στις μεγαλύτερες αγορές για μεγάλο μέρος του περασμένου έτους, εν μέσω του ανώτατου ορίου τιμών που επέβαλε η Δύση.

Exit mobile version