Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Μεταπολίτευση, Διαφθορά και …“δημοκρατία”: Στον πάτο της Ευρώπης η Ελλάδα των “αρίστων”

Μεταπολίτευση, Διαφθορά και …“δημοκρατία”: Στον πάτο της Ευρώπης η Ελλάδα των “αρίστων”

Η Ελλάδα με βάση τον Δείκτη Διαφάνειας,  καταλαμβάνει  24η θέση μεταξύ των 27 κρατών-μελών της ΕΕ, ενώ βουλιάζει κυριολεκτικά στον Δείκτη Διαφθοράς για το 2023, καθώς καταλαμβάνει την 59η μεταξύ 180 κρατών και βρίσκεται μεταξύ των χωρών με “σοβαρά προβλήματα διαφθοράς”.

Και όμως αυτά τα ιδιαίτερα σημαντικά και κρίσιμα στοιχεία για την κοινωνική συνοχή, την ποιότητα της δημοκρατίας και την ίδια τη ζωή των Ελλήνων, όχι μόνο δεν αποτελούν αντικείμενο μελέτης και αντίδρασης εκ μέρους της κυβέρνησης , αντίθετα αποσιωπώνται όχι τυχαία … Πρωθυπουργός και κυβέρνηση δεν έχουν πει λέξη για την “διαφθορά”, αρνούνται δηλαδή να αποδεχθούν την πραγματικότητα και κατασκευάζουν συνεχώς μια εικονική πραγματικότητα γιατί έτσι τους βολεύει.

«Οι συνέπειες από τις φερόμενες παράνομες υποκλοπές επικοινωνιών δημοσιογράφων και πολιτικών της αντιπολίτευσης από την κυβέρνηση, οι επιθέσεις στην ελευθερία του τύπου και η μειωμένη δικαστική ανεξαρτησία συνέβαλαν στην πιο απότομη πτώση του κράτους δικαίου στην Ε.Ε. Οι ανησυχίες αυξάνονται εξαιτίας της υπερβολικής παρέμβασης της κυβέρνησης με αναφορές για απειλές σε μέλη του ανεξάρτητου ελεγκτικού οργάνου και για παρεμπόδιση μαρτύρων», αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση. Η Ελλάδα είναι η χώρα με τη χειρότερη επίδοση στην Ε.Ε. σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου (World Press Freedom Index).


Για τους Έλληνες, τα μεγαλύτερα κρούσματα δωροδοκίας και κατάχρησης εξουσίας για ίδιον όφελος είναι ιδιαίτερα διαδεδομένα μεταξύ των πολιτικών σε πανελλαδικό επίπεδο (78%), όσων εργάζονται στο χώρο της υγείας («φακελάκια»- 75%) και των πολιτικών σε τοπικό επίπεδο (68%).

Επίσης, το 73% των πολιτών στην Ελλάδα (29% στην ΕΕ) δηλώνουν ότι «επηρεάζονται προσωπικά» από τη διαφθορά στην καθημερινότητά τους, ενώ το 15% των συμπολιτών μας αναφέρουν ότι τον τελευταίο χρόνο τους ζητήθηκε να δώσουν «φακελάκι» (8% στην ΕΕ).

Όσον αφορά τους λόγους που οδηγούν στη διαφθορά, το 57% των συμπολιτών μας θεωρεί ότι οι πολιτικοί δεν κάνουν αρκετά για την καταπολέμησή της, το 43% ότι υπάρχει ανομία, το 40% ότι υπάρχουν «ισχυρές διασυνδέσεις» μεταξύ επιχειρηματιών και πολιτικών και το 37% ότι οι νόμοι δεν εφαρμόζονται.

 

 

Exit mobile version