Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Hakan Fidan: “Τα νησιά του Αιγαίου πρέπει να αποστρατιωτικοποιηθούν!

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης (Α) συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (Recep Tayyip Erdogan) (Δ), Αθήνα, Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2017. Ο Τούρκος Πρόεδρος πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΝΔ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Hakan Fidan: “Τα νησιά του Αιγαίου πρέπει να αποστρατιωτικοποιηθούν!

Τι έχουν να πουν αλήθεια τα παπαγαλάκια που έλεγαν ότι ο Ερντογάν και ο Πούτιν είναι φίλοι αχώριστοι τώρα που ο Ερντογάν μετά την εξασφάλιση από τις ΗΠΑ της προμήθειας των αεροσκαφών κάνει εμπάργκο κατά της Ρωσσίας; Αλλά ας έλθουμε στα δικά μας. Μετά την αποκατάσταση των σχέσεών τους με την Ουάσιγκτον επανήλθαν με θράσος και μιλούν ία αποστρατιωτικοποίηση των νησιών μας και βεβαίως για “τουρκική” μειονότητα στην Θράκη.

Αφού εξασφάλισε τα F-16 από τις ΗΠΑ, η Τουρκία επιστρέφει στην επιθετική ρητορική κατά της Ελλάδας, βάζοντας στο στόχαστρο της νησιά του Αιγαίου και επαναφέροντας την απαίτηση για την αποστρατιωτικοποίηση τους.

«Υπάρχουν ζητήματα που χρονίζουν όπως το καθεστώς των νησιών του Αιγαίου, η αποστρατιωτικοποίηση και ο εναέριος χώρος», είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Hakan Fidan

και συμπλήρωσε: «Με τον ομόλογό μου αναζητούμε τρόπους πώς μπορούμε να συζητήσουμε το πρόβλημα με μια νέα οπτική γωνία». Η δήλωση Fidan έρχεται σε μια περίοδο, όπου είναι σε εξέλιξη ο ελληνοτουρκικός διάλογος για την επίλυση των διαφορών. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προγραμματίζει -όπως ο ίδιος δήλωσε πρόσφατα- να επισκεφθεί την Άγκυρα τον Μάιο ως απάντηση στην επίσημη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου, Recep Tayyip Erdogan, στην Αθήνα, τον Δεκέμβριο του 2023. Η ελληνική πλευρά -επισήμως τουλάχιστον- υποστηρίζει ότι κάνει ό,τι μπορεί για να μη διαταράσσονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, προωθεί συνεργασίες σε διάφορους τομείς και έχει αποφασίσει να μη σηκώνει το γάντι στις φραστικές προκλήσεις της Τουρκίας, αλλά να συμπεριφέρεται σαν αυτές να μην υπάρχουν. 

Οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών

Συγκεκριμένα σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι A Haber, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε σε όλο το φάσμα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής και έδωσε το στίγμα της Άγκυρας για την διαδικασία της ελληνοτουρκικής προσέγγισης. «Όπως γνωρίζετε, στην Ελλάδα έγιναν εκλογές και μετά τις τελευταίες εκλογές του Μαΐου 2023, δηλαδή αφού ο πρόεδρός μας ήρθε ξανά στην εξουσία με μεγάλη δημόσια υποστήριξη, πάρθηκε μια απόφαση μαζί με τον Μητσοτάκη.”

 Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, όμως, έσπευσε να απαριθμήσει και τα «χρόνια προβλήματα» που αφορούν το «καθεστώς των νησιών του Αιγαίου, τα οποία τόνισε πρέπει να αποστρατιωτικοποιηθούν!

Exit mobile version