Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

H ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ F-16 ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ Η ΚΥΠΡΟΣ

H ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ F-16 ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ Η ΚΥΠΡΟΣ

Υποσχέθηκε στις ΗΠΑ ότι με τα F-16 δεν θα κτυπήσει την Ελλάδα γιατί είναι χώρα του ΝΑΤΟ. Μπορεί όμως να κτυπήσει την Κύπρο …

Η Τουρκία πήρε τα F-16 και αμέσως μετά άρχισε να μιλάει για δικαιώματα στο Αιγαίο και αποστρατιωτικοποίηση των νησιών… Υπάρχει όμως και κάτι άλλο ιδιαίτερα σημαντικό, στο οποίο κανείς δεν έδωσε σημασία. Μέσα στους όρους για να προμηθεύσουν οι ΗΠΑ τα αεροσκάφη, ήταν να μην κτυπήσει η Τουρκία με αυτά χώρα του ΝΑΤΟ. Όμως, η Κύπρος δεν είναι χώρα του ΝΑΤΟ, άρα η Τουρκία μπορεί να τα χρησιμοποιήσει κατά της Κύπρου. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση της Λευκωσίας προχωρεί σε αφοπλισμό σχεδόν της νήσου και στέλνει όπλα στην Ουκρανία.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δήλωσε ότι η πώληση F-16 στην Τουρκία είναι σύμφωνη με τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας των ίδιων, της Τουρκίας και άλλων συμμάχων του ΝΑΤΟ.

Ο αξιωματούχος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου αξιολόγησε την πώληση F-16 στην Τουρκία.

Ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου σημείωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υποστήριξε από την αρχή τον εκσυγχρονισμό του στόλου των F-16 της Τουρκίας και συνέχισε τα εξής:

«Αυτή η πώληση των F-16 θα αυξήσει τη διαλειτουργικότητα εντός του ΝΑΤΟ και είναι προς το εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ. Το Κογκρέσο έχει σημαντικό ρόλο στις πωλήσεις όπλων σε ξένες χώρες και εργαζόμαστε με το Κογκρέσο για αυτό το θέμα».

Οι αντίπαλοι της συμφωνίας με τους Τούρκους επικρίνουν την έλλειψη συνεργασίας της Άγκυρας στον πόλεμο στην Ουκρανία. Απαιτούν, επίσης, η Τουρκία να επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας πριν δοθεί η έγκριση για τα F-16. Μια τρίτη απαίτηση στο Κογκρέσο, η οποία περιπλέκει περαιτέρω τη διαδικασία, αποσκοπεί στο να διασφαλιστεί ότι η Άγκυρα δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιήσει τα υπό προμήθεια όπλα εναντίον της Ελλάδας.

Exit mobile version