Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

16 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 1878: Θεσσαλική Επανάσταση

16 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 1878: Οι Έλληνες της ελεύθερης Ελλάδας σχηματίζουν επαναστατικά τμήματα για να βοηθήσουν τους επαναστατημένους Έλληνες της Βόρειας Ελλάδας.

Αρχές Ιανουαρίου του 1878 στη Θεσσαλία, την Ήπειρο και τη Μακεδονία εκδηλώθηκε επαναστατική κίνηση των υπόδουλων Ελλήνων, με σκοπό την ένωση των περιοχών αυτών με το νεοσύστατο τότε ελληνικό κράτος. Την κίνηση αυτή υπεστήριζε και η Ελληνική κυβέρνηση και μάλιστα είχε στείλει στην περιοχή αξιωματικούς και άνδρες του ελληνικού στρατού για να ενισχύσουν τους τοπικούς οπλαρχηγούς.

Τον Ιανουάριο του 1878, με την είσοδο στη Θεσσαλία διαφόρων επαναστατικών τμημάτων, άρχισε η επανάσταση. Επικεφαλής των επαναστατών ήταν ο λοχαγός ιππικού Κωνσταντίνος Ισχόμαχος, ο οποίος είχε ιδρύσει την εταιρεία «Αδελφότης». Από την Αθήνα τον είχαν χρίσει γενικό αρχηγό όλων των επαναστατικών σωμάτων της Θεσσαλίας, τα οποία είχαν στη δύναμή τους εκτός από τους τοπικούς οπλαρχηγούς με τους άνδρες τους, και φοιτητές του πανεπιστημίου, καθώς και πολεμιστές από την ελεύθερη Ελλάδα. Για τις άλλες περιφέρειες του νομού είχαν τεθεί επικεφαλής των επαναστατών στην Αγιά οι Λ. Βούλγαρης, Ιω. Φαρμάκης και Φιλίππου και στην περιοχή του Ολύμπου ο αξιωματικός Θωμάς Δουμπιώτης, ο επίσκοπος Κίτρους Νικόλαος και οι καπεταναίοι Ζαχείλας και Τόλιος Λάζος. Κατά την διάρκεια του επαναστατικού αυτού αγώνα στο Πήλιο είναι γνωστό ότι δολοφονήθηκε στη μάχη της Μακρινίτσας από τους Τούρκους ο φιλέλληνας Άγγλος δημοσιογράφος Όγλ. 

Exit mobile version