Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

ΟΛΟ ΚΑΙ ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΑ ΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ! ΚΑΙ ΜΑΣ ΛΕΝΕ ΟΤΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΑΕΙ ΚΑΛΑ …

ΟΛΟ ΚΑΙ ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΑ ΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ – Η Ελλάδα, σύμφωνα με την Eurostat είχε τον Ιανουάριο τον δεύτερο υψηλότερο πληθωρισμό στην Ε.Ε. ΚΑΙ ΜΑΣ ΛΕΝΕ ΟΤΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΑΕΙ ΚΑΛΑ

Η Ελλάδα, σύμφωνα με αναλυτικά στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat, είχε τον Ιανουάριο τον δεύτερο υψηλότερο πληθωρισμό τροφίμων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η αύξηση αυτή ήταν σημαντικά υψηλότερη τόσο από τον μέσο όρο της ΕΕ (4,8%) όσο και της Ευρωζώνης (5,7%), όπου επίσης σημειώθηκε επιβράδυνση σε σχέση με τον Δεκέμβριο (5,3% και 6%, αντίστοιχα). Με άλλα λόγια, το χάσμα μεταξύ των αυξήσεων στην Ελλάδα και την Ευρώπη παρέμεινε μεγάλο.
Ο υψηλότερος πληθωρισμός οφείλεται στα μη επεξεργασμένα (νωπά) τρόφιμα, οι τιμές των οποίων αυξήθηκαν 11,5% έναντι αύξησης 12,3% τον Δεκέμβριο.

Στην ΕΕ οι τιμές των προϊόντων αυτών αυξήθηκαν κατά 6,3% και στην Ευρωζώνη κατά 7%, δηλαδή πολύ λιγότερο απ΄ ό,τι στην Ελλάδα.

Αντίθετα, στα επεξεργασμένα τρόφιμα, οι τιμές αυξήθηκαν στην Ελλάδα 5,3%, όσο περίπου και στην ΕΕ (5,2%) και ελαφρά λιγότερο απ΄ ό,τι στην Ευρωζώνη (5,9%).
Ειδικότερα, οι συνεχιζόμενες μεγάλες αυξήσεις των νωπών φρούτων και λαχανικών στην Ελλάδα κάνουν τη διαφορά, καθώς και στις δύο αυτές βασικές κατηγορίες τροφίμων σημειώθηκε αύξηση 14% έναντι αύξησης 11,8% στην ΕΕ και 10,5% στην Ευρωζώνη.

Η μεγαλύτερη αύξηση σημειώνεται, πάντως, στην τιμή του ελαιόλαδου, η οποία ανήλθε στο 67,4% στην Ελλάδα έναντι 49,6% στην ΕΕ και 50,7% στην Ευρωζώνη. Υψηλότερες ήταν και οι αυξήσεις στις τιμές για το κρέας (6% στην Ελλάδα έναντι 3,9% στην ΕΕ και 4,4% στην Ευρωζώνη).

Exit mobile version