Διαβαίνοντας τον Προύθο
Ασφαλώς και δεν ξεκίνησε η Επανάσταση του 1821 τον Μάρτιο, αλλά με την διάβαση του ποταμού Προύθου από τον Αλέξανδρο Υψηλάντη, που συνέβη σχεδόν ένα μήνα πριν. Και το σχέδιο της Επαναστάσεως, που για πολλούς λόγους και λόγω συγκεκριμένων προσώπων δεν εφαρμόστηκε, ήταν σχέδιο της Φιλικής Εταιρείας. Τέσσερα ήταν τα μέτωπα που θα δινότανε ο Αγώνας. Το πρώτο μέτωπο ήταν αυτό της Μολδοβλαχίας, όπου η Επανάσταση κατέρρευσε και από λάθη, αλλά και προδοσίες. Η Τουρκία χωρίς την άδεια της Ρωσίας δεν μπορούσε να ενεργήσει στρατιωτικά στις Ηγεμονίες και η Ρωσία το επέτρεψε.
Ο Ιωάννης Καποδίστριας έδωσε μάχη γι’ αυτό και την έχασε. Η Επανάσταση στην Μολδοβλαχία σύμφωνα με το σχέδιο της Φιλικής Εταιρείας έπρεπε να επεκταθεί σε Ρουμανία και Σερβία. Ο Βλαδιμηρέσκου, όμως, ηγέτης των Ρουμάνων έκανε πίσω και οι Σέρβοι χωρίς τους Καραγεώργεβιτς επικεφαλής και κάτω από την ηγεσία των φιλικά διακείμενων προς την Αυστρία Ομπρένοβιτς δεν κινήθηκαν καν.
Το δεύτερο μέτωπο ήταν να πυρποληθεί ο τουρκικός στόλος στην Κωνσταντινούπολη. Μεγάλο μέρος των πληρωμάτων του τουρκικού στόλου ήταν Έλληνες… Αυτό δεν έγινε ποτέ, αφού και προδόθηκε και δεν σχεδιάστηκε καλά. Θα μπορούσε να γίνει; Δύσκολα σίγουρα, αλλά θα μπορούσε.
Σχεδόν διαλυμένη ήταν τότε η Οθωμανική Αυτοκρατορία και η Κωνσταντινούπολη ήταν μέσα σε μεγάλη αναταραχή. Το 1821 υπήρχε ανοιχτό μέτωπο με την Περσία ενώ η σύγκρουση Σουλτάνου και Γενιτσάρων κλιμακωνότανε συνεχώς.