Θα τολμήσει η ΝΔ να καταγγείλει τις Πρέσπες με κυβέρνηση στα Σκόπια το VMRO;
H μάλλον βέβαιη εκλογική επικράτηση του εθνικιστικού VMRO στα Σκόπια, στις αρχές Μαΐου, δυναμιτίζει την ανθελληνική συμφωνία των Πρεσπών με συνέπειες στην εξωτερική πολιτική Ελλάδας, Βουλγαρίας και Κοσόβου.
Οι δηλώσεις του ηγέτη του VMRO Χρίστιαν Μίτσκοσκι, περί αναθεωρήσεως της Συμφωνίας των Πρεσπών αποτελεί λαμπρή ευκαιρία για την Ελλάδα για την καταγγελία της. Ουσιαστικά το VMRO υιοθετεί τους επικριτές της συμφωνίας, στην Αθήνα, ήδη από το 2018. Η κωλυσιεργία της απελθούσας κυβέρνησης των Σκοπίων στις διαδικασίες αντικατάστασης των ταξιδιωτικών εγγράφων, που φέρουν ακόμα την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας», χαρακτηρίζεται πταίσμα συγκριτικά με τα επερχόμενα.
Η κυρίαρχη τάση εντός του VMRO είναι η νέα κυβέρνηση να μην καταγγείλει επίσημα τη Συμφωνία των Πρεσπών, επιλέγοντας την τακτική τής ντε φάκτο εξουδετέρωσής της. Πρόσφορη μέθοδος κρίνεται η απόλυτη επιμονή στη χρήση της λεγόμενης συνταγματικής ονομασίας («Μακεδονία») στο εσωτερικό με ταυτόχρονη επιμελή αποφυγή, στο μέτρο του δυνατού, της χρήσης της επίσημης ονομασίας (Βόρεια Μακεδονία) κατά τη διάρκεια των διεθνών επαφών. Στηρίζεται για να ακολουθήσει αυτήν την γραμμή στην δεδομένη ΑΝΟΧΗ όχι μόνον της ΝΔ, αλλά όλου του … “δημοκραατικού τόξου”
Τα ηγετικά πρόσωπα του VMRO προβλέπουν επίδειξη μεγάλης ανοχής από την ελληνική κυβέρνηση και διστακτικότητά της να προχωρήσει σε σοβαρά αντίμετρα.