Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΙΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙΣΑΡΑ

Ήταν το έτος 44 π.Χ. Στην Ρώμη, έπειτα από σειρά πολέμων και εσωτερικών αναμετρήσεων, ὁ Ιούλιος Καίσαρας είχε καταστεί απόλυτος κυρίαρχος. Ο Καίσαρας ήταν εκπληκτική διάνοια.

Ήταν πολιτικός, στρατιωτικός, νομοθέτης, νομοδιδάσκαλος, ρήτορας, ποιητής, ιστορικός, αρχιτέκτονας, αστρονόμος και μαθηματικός, ένας από τους τρεις μεγάλους στρατηλάτες του αρχαίου κόσμου (Μέγας Αλέξανδρος, Αννίβας, Ιούλιος Καίσαρας). Όμως οι κοντινοί του άνθρωποι φοβήθηκαν ότι η παντοδυναμία του θα τον µμετέτρεπε σε τύραννο. Έτσι σχεδίασαν και οργάνωσαν συνωμοσία εναντίον του. Για την συνωμοσία αυτή δύο άνθρωποι προσπάθησαν να τον ειδοποιήσουν, αλλά δεν τους άκουσε. Ο ένας ήταν μάντης και τον ειδοποίησε να φυλάγεται, διότι στις ειδοὺς του Μαρτίου θα περάσει µμεγάλο κίνδυνο.

Τι ήταν «αι εἰδοὶ» του Μαρτίου;  Ήταν η 15η του μηνός Μαρτίου, την οποία οι Ρωµαίοι ονόµαζαν «Μαρτίου ειδοί». Επίσης ονόµαζαν ειδοὺς και την 15η των µηνών Μαΐου, Ιουλίου και Οκτωβρίου, και την 13η των υπολοίπων µηνών. Όταν έφθασε η µέρα εκείνη, ἡ 15η του Μαρτίου του 44 π.Χ., ο Καίσαρας πηγαίνοντας προς την Σύγκλητο συνάντησε πάλι αυτόν τον µάντη: «Πάρεισιν (= έφθασαν) αιιειδοί», του είπε πειρακτικά, (εννοώντας «και δεν έπαθα τίποτε»).  «Ναι πάρεισιν, αλλ᾽ ου  παρεληλύθασι»,  δηλαδή ναι, έφθασαν αλλά δεν πέρασαν», του απάντησε ήρεµα ο µάντης.

Μέσα στην Σύγκλητο ένας σοφιστής από την Κνίδο, ο Αρτεμίδωρος, που είχε μάθει για την συνωμοσία, έδωσε στον Καίσαρα ένα γράμμα, όπου τον πληροφορούσε για τον κίνδυνο. «Διάβασέ το, Καίσαρα», του είπε, «μονάχος σου και γρήγορα. Γράφει σπουδαία πράγματα, που σ᾽ ενδιαφέρουν πολύ». Αλλά ὁ Καίσαρας το άφησε γι αργότερα.

Οι συνωμότες, που ανάμεσά τους ήταν και ὁ θετός υιός του Καίσαρα Μάρκος Βρούτος, δολοφόνησαν τον Ιούλιο Καίσαρα στις ειδοὺς του Μαρτίου, στις 15 δηλαδή του μηνός Μαρτίου, του έτους 44 π.Χ. Ήταν τότε 56 ετών, και δέχθηκε 23 μαχαιριές στο σώμα του.

Όταν ο καίσαρας είδε ανάμεσα στους συνωμότες και τον Βρούτο, αναφώνησε στην ελληνική γλώσσα: «Και συ, τέκνον Βρούτε;» µια φράση που από τότε έμεινε παροιμιώδης …

Υ.Γ.Στην «Κόλαση» του Δάντη ο Βρούτος, μαζί με τον Κάσσιο και τον Ιούδα τοποθετούνται στο βαθύτερο σημείο της Κολάσεως, καθένας μέσα σε ένα από τα τρία στόματα του Σατανά, ως οι απόλυτοι προδότες (οι δύο πρώτοι του Καίσαρα και ο τρίτος του Ιησού)

Exit mobile version