Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

ΛΟΫΔ ΤΖΩΡΤΖ 1920: Ολόκληρη η Θράκη ανήκει στην Ελλάδα

ΛΟΫΔ ΤΖΩΡΤΖ 1920: Ολόκληρη η Θράκη ανήκει στην Ελλάδα -Δυστυχώς με την συνθήκη της Λωζάννης χωρίς να ρίξουμε ούτε μία τουφεκιά δώσαμε στους Τούρκους ολόκληρη την Ανατολική Θράκη

Στο ένθετο της “Εστίας” της Κυριακής της 10ης Μαρτίου 2024, διαβάσαμε την ανατύπωση του φίλου της “Εστίας” της 10ης Μαρτίου του 1920 όπου υπήρχαν δηλώσεις του Λόϋδ Τζωρτζ πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας με αφορμή την συνάντησή του με Ινδούς Μουσουλμάνους, δηλαδή τους σημερινούς εκπροσώπους του Πακιστάν, που ιδρύθηκε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι οποίοι ήταν σύμμαχοι των Άγγλων στην αντιπαράθεση τους με τους Ινδουϊστές εθνικιστές και οι οποίοι πίεζαν το Λονδίνο να παραμείνει στην Τουρκία η Θράκη και η Σμύρνη. 

Εις ό,τι αφορά την Σμύρνη ο πρωθυπουργός της Αγγλίας είναι επιφυλακτικός, αλλά για την Θράκη είναι απόλυτος και ξεκάθαρος και δηλώνει προς αυτούς τα εξής:

“Έχω την τουρκική απογραφή καθώς και τις ελληνικές στατιστικές περί των πληθυσμών της Θράκης. Σύμφωνα και με τις δύο ο μουσουλμανικός πληθυσμός της περιοχής είναι μειοψηφία και πλειοψηφία είναι οι Έλληνες. Επομένως ακολουθούντες την θεμελιώδη αρχή των εθνοτήτων πρέπει ασφαλώς να αφαιρέσουμε ολόκληρη την Θράκη από την Τουρκία και να δοθεί στην Ελλάδα”.

Δυστυχώς με την συνθήκη της Λωζάννης (σημειωτέον ο Λόϋδ Τζωρτζ δεν ήταν πλέον πρωθυπουργός) χωρίς να ρίξουμε ούτε μία τουφεκιά δώσαμε στους Τούρκους ολόκληρη την Ανατολική Θράκη, που θα καθιστούσε την Ελλάδα μία χώρα όχι μόνον πλούσια, αλλά και γεωπολιτικά εξαιρετικά ισχυρή, αφού θα είχε και αυτή τον έλεγχο των Στενών και έξοδο στην Μαύρη θάλασσα…

Exit mobile version