ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΕ ΒΟΥΛΗ, ΚΟΜΜΑΤΑ, ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
“Βόθρο” αποκάλεσε την Βουλή ο Νίκος Καρβέλας και παρεξηγήθηκε η Νίκη Λιμπεράκη και οι λοιποί μισθοφόροι της χούντας των ΜΜΕ. Και όμως σε δημοσκόπηση πρόσφατη, η οποία δημοσιεύθηκε, το 78% των Ελλήνων δεν εμπιστεύεται την Βουλή, ενώ το 87% απαντά πως δεν εμπιστεύεται τα κόμματα και μόνο ένα 9% τα εμπιστεύεται!
Το ερώτημα είναι γιατί τα ψηφίζουν; Γιατί δυστυχώς έχουν παραμείνει ραγιάδες και θέλουν από πάνω τους έναν αφέντη. Δεν είναι όμως μόνο η Βουλή που δεν εμπιστεύονται οι Έλληνες… Είναι και η δικαιοσύνη, που κατηγορούν εμάς τους χρυσαυγίτες γιατί έχουμε το “θράσος” να λέμε ότι διωκόμαστε πολιτικά και ότι έχουμε αδικηθεί. Ε, λοιπόν, το 70% των Ελλήνων δεν έχει εμπιστοσύνη στην δικαιοσύνη.
Μετά ταύτα σας παραθέτουμε αυτούσια τα στοιχεία της δημοσκοπήσεως από ιστολόγιο συστημικό:
“Μείωση εμπιστοσύνης στους θεσμούς, που θυμίζει τα χειρότερα χρόνια της μνημονιακής κρίσης, καταγράφει έρευνα της Public Issue. Μεγάλος χαμένος η Δικαιοσύνη, την οποία εμπιστεύεται μόλις το 27% των πολιτών. Τα ποσοστά για Βουλή, Κόμματα και Αστυνομία.
Πολλά χρόνια πίσω έχει επιστρέψει η εμπιστοσύνη των πολιτών σε κρίσιμους θεσμούς για την κοινωνία, όπως αποκαλύπτει η «Έρευνα Εμπιστοσύνης στους Θεσμούς» της Public Issue.
Η Δικαιοσύνη, μάλιστα, βρίσκεται στο επίκεντρο της κρίσης. Το 70% των πολιτών δεν την εμπιστεύεται, ποσοστό που είναι το υψηλότερο από το 2007 που υπάρχουν στοιχεία. Τότε, αυτοί που απαντούσαν ότι «μάλλον δεν την εμπιστεύονται» ήταν μόλις 44%!
Σε δυσχερή θέση και η αστυνομία, με την αποδοχή από τους πολίτες να μειώνεται κατακόρυφα τα τελευταία πέντε χρόνια. Το 2018, το 22% των πολιτών δήλωναν ότι δεν την εμπιστεύονται, ενώ το 2021, το ποσοστό εκτινάχθηκε στο 55% και σήμερα είναι στο 54%.
Λιγότεροι από ένας στους δέκα πολίτες εμπιστεύονται τα πολιτικά κόμματα, ενώ η Βουλή «βαθμολογείται» με το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό της τελευταίας εικοσαετίας. Αναλυτικά τα σχόλια της Public Issue:
* Τα κόμματα, ως πολιτικός και κοινωνικός θεσμός, παραμένουν πλήρως απαξιωμένα. Τα εμπιστεύεται μόλις το 9% των πολιτών. Αντίστοιχο ποσοστό είχε μετρηθεί στην Ελλάδα το 2008, στην έναρξη της οικονομικής κρίσης.
* Η κρίση των αντιπροσωπευτικών θεσμών είναι εδώ. Η κοινωνική εμπιστοσύνη στη Βουλή συνεχίζει να μειώνεται (18%). Καταγράφει, μάλιστα, το 2ο χειρότερο ποσοστό της τελευταίας 20ετίας, μετά το 2011 (11%).
-
Λιγότεροι από 3 στους 10 (27%) εμπιστεύονται σήμερα τη δικαιοσύνη και τους δικαστές.”