Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Η “θεραπεία της αγραμματωσύνης” από τον κομμουνιστή Δημήτρη Γληνό

Η ελληνόφωνη αριστερά είναι γνωστό πως διαχρονικά σε όλες τις εκφάνσεις της πολεμάει λυσσωδώς τον Ελληνικό πολιτισμό, με προσπάθειες αποδόμησης της ιστορίας μας, υποτίμησης των εθνικών μας συμβόλων και του λαϊκού θρησκευτικού αισθήματος, αλλά και ακόμα αυτής της περιφρόνησης του γλωσσικού μας πλούτου! Από τα διάφορα ψεύδη μέσω των οποίων προσπαθούν να διαστρεβλώσουν σπουδαίες ιστορικές περιόδους του Έθνους μας, ως τα πιο πρόσφατα “κατορθώματα” βανδαλισμών μνημείων και αγαλμάτων ή ακόμα και της προσπάθειας του ΚΚΕ κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο να ανατινάξει τον Παρθενώνα, οι μπολσεβίκοι διαπνέονται από βαθύ μίσος για το κάλλος και την επιβλητική υπεροχή της Ελληνικότητας σε κάθε επίπεδο.

Ένα τέτοιο “περήφανο” πολιτιστικό παράδειγμα αποτελεί και ο περίφημος κομμουνιστής “φιλόλογος” Δημήτρης Γληνός, ο οποίος ήδη από το 1929 κήρυττε την “ανάγκη” να επιβληθεί η… λατινική γραφή(!), για «να γλυτωσουμε απο ανοητους κοπους κι απο την πληγη της αγραμματωσυνης». Υπό τον τίτλο «Το κυμα της αγραμματωσυνης» δημοσίευσε το κάτωθι άρθρο, το οποίο διαβάζετε με… δική σας ευθύνη, στο περιοδικό «Ο νεος δρομος», το οποίο κυκλοφορούσε τότε στο ίδιο μήκος κύματος:

 

Το συμπερασμα ειναι, πως το ελληνικο εκπαιδεφτικο συστημα και στην οργανωση των σχολιων και στα προγραμματα, και στη μορφωση των δασκαλων και στη διοίκηση και στα υλικα μεσα της αγωγης, αν συγκριθει με ταλλα αστικα συστηματα, ειναι απολυτα καθυστερημενο και χρειαζεται ριζικη αναδιοργανωση.

Υστερα λοιπον απο τη διαπιστωση, που καμαμε ως προς τα βαθυτερα αιτια της αγραμματωσυνης, ειναι ολοφανερα τα μεσα, που επιβαλλονται για τη θεραπεια:

Α). Ως προς την ορθογραφια: Η σημερινη ελληνικη ορθογραφια δε μπορει να κρατηθει. Οι λυσεις ειναι τρεις: 1) ν’ απλοποιηθει το σημερινο oρθoγραφικo συστημα συντηρητικα. Δηλαδη: Να καταργηθoυν οι τονοι και τα πνεβματα. Ο Ελισαιος Γιανιδης εχει προτεινει ενα αρκετα καλο συστημα ως προς αφτο. Ενα αλλο συστημα ειναι να κρατηθει ενας τονος για καθε τονιζομενη λεξη. Να καταργηθoυν τα διπλα συμφωνα παντου. Το αυ, ηυ, ευ, να γραφονται οπως προσφερονται. Η συνιζηση να γραφεται παντου με ι. 2) Να εισαγαγουμε τη φωνητικη ορθογραφια. Οι Ελληνες της Ρουσιας εκαμαν την αρχη. Μπορουμε να μελετησουμε το συστημα-τους και να το διορθωσουμε. 3) Να παρουμε το λατινικο αλφαβητο. Την τριτη λυση θεωρουμε για την καλυτερη, γιατι πρωτα πρωτα μας εισαγει μoρφικα στην οικογενεια των εβρωπαϊκων λαων, επειτα λυνει με μιας ολοκληρο το ορθογραφικο προβλημα. Δε θα μπορει και θελοντας κανεις ν’ ανορθογραφησει. Τριτο και πολυ σπουδαιο: Διατηρει ανεπαφη την ορθογραφια της αρχαιας και της αρχαϊζουσας, δε δημιουργει επομενως, διπλες οπτικες εικονες για καθε λεξη. Ετσι η ψυχολογικη αντισταση για ολους μας υπερνικιεται με μιας και εφκολυνονται, οσοι θα μαθαινουν τα αρχαια ελληνικα. Ως προς το ζητημα του «Εθνικου φιλοτιμου» αρκει να υπενθυμισουμε, πως και οι προγονοι-μας το αλφαβητο το πηραν απο τους Φοινικες και ακομα πως το Λατινικο αλφαβητο καταγεται απο το ελληνικο.

Β). Ως προς τη γλωσα. Να καθιερωθει η δημοτικη απο το δημοτικο σκολειο ως το Πανεπιστημιο. Ενας λαος, μια γλωσα. Αν η καθαρεβουσα εχει οποιοδηποτε μνημειο αξιο να κρατηθει – που ειναι πολυ προβληματικο – να μεταφραστει στη δημοτικη.

Γ). Ως προς τον κλασικισμο: Η σπουδη της αρχαιας ελληνικης και λατινικης να περιοριστει σε κεινους, που επαγγελματικα υπηρετει, φιλολογους, νομικους, θεολογους. Τα αρχαια λογοτεχνικα μνημεια να διαβαζονται απο ολους τους αλλους σε μεταφραση στη δημοτικη. Ο «κλασικισμος» θα παρει το ουσιαστικο περιεχομενο, που του δινει η σημερινη στιγμη του πολιτισμου.

Δ). Ως προς το εκπαιδεφτικο συστημα. Τελεια αναδιοργανωση απο το δημοτικο σκολειο ως το Πανεπιστημιο και ως προς τα προγραμματα και ως προς τη διοικηση και ως προς τη μορφωση των δασκαλων και ως προς τα υλικα μεσα της παιδειας.

Αφτη ειναι η σωστη θεση του προβληματος της αγραμματωσυνης στη γενικοτερη επισκοπηση-του.

 

Θαυμάστε τους… “μορφωμένους” προπάτορες των μπολσεβίκων, οι οποίοι στον βωμό των ιδεοληψιών τους δεν δίσταζαν να κατακρεουργούν την ελληνική γλώσσα ποικιλοτρόπως! Σύμφωνα με τον αρχετυπικό κομμουνιστή δάσκαλο λοιπόν, περιττοί είναι οι τόνοι, τα διπλά σύμφωνα, το ίδιο ακόμα το αλφάβητο μας το οποίο θέλει ο ίδιος να αντικαταστήσει. Έχουν το θράσος όμως οι μαρξιστές όμοιοι του στο σήμερα να στηλιτεύουν τους Εθνικιστές ως δήθεν “αγράμματους και ανορθόγραφους”(!), χωρίς να έχουν διαβάσει ούτε καν τα γραπτά και τις “τρομερές” ιδέες των δικών τους “δασκάλων”, οι οποίοι γράφανε με τον τρόπο που μόλις παρατέθηκε άνωθεν.

Καμία έκπληξη συνεπώς δεν προκαλεί στον ελληνικό λαό η κατάντια της σημερινής δευτεροβάθμιας, αλλά και τριτοβάθμιας δημόσιας εκπαίδευσης, όταν ταγοί της και συντριπτικά πλειοψηφούντες στο διδακτικό σώμα των σχολείων και των πανεπιστημίων είναι οι ιδεολογικοί επίγονοι τέτοιων “διανοητών”.

Exit mobile version