Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Στο πλευρό των ΗΠΑ και του Ισραήλ η Τουρκία, που την ίδια στιγμή παριστάνει τον προστάτη των Παλαιστινίων 

Στο πλευρό των ΗΠΑ και του Ισραήλ η Τουρκία, που την ίδια στιγμή παριστάνει τον προστάτη των Παλαιστινίων 

Η υποκρισία και η διπρώσοπη πολιτική της Τουρκίας δεν έχει όρια. Την ίδια ώρα που ο Ερντογάν έκανε δηλώσεις για ειρήνη διέθετε την βάση του Ιντσιρλίκ στις ΗΠΑ για την αναχαίτιση της επίθεσης του Ιράν κατά του Ισραήλ. Σε μια αξιοσημείωτη «στρατηγική αλλαγή» στην αεροπορική βάση του ΝΑΤΟ στο Ιντσιρλίκ, προχώρησε η Τουρκία, όπως αποκαλύπτει η Yeni Safak.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, η βάση που μέχρι τώρα φιλοξενούσε κυρίως μεταγωγικά αεροσκάφη και είχε τον τίτλο «10η Διοίκηση αεροσκαφών ανεφοδιασμού», μετονομάζεται σε «10η Διοίκηση μαχητικών αεροσκαφών». Στο εξής θα εδρεύει μόνιμα στη βάση του Ιντσιρλίκ, που βρίσκεται κοντά στα Αδανα, η 152η μοίρα μαχητικών αεροσκαφών F-16, που μέχρι τώρα στάθμευαν στο Μερζιφόν και μετείχαν σε επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία.

Το τουρκικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε ότι η απόφαση ελήφθη σύμφωνα με τις ανάγκες της Πολεμικής Αεροπορίας. Στρατιωτικές πηγές στη Γείτονα τονίζουν πάντως ότι πρόκειται για «στρατηγική κίνηση», καθώς η περιοχή αποστολής της 10ης Διοίκησης θα είναι η Ανατολική Μεσόγειος λόγω της θέσης της. «Ωστόσο, το σημείο όπου βρίσκεται η βάση ξεχωρίζει καθώς είναι κοντά στη Συρία και το Ιράκ και τη Μέση Ανατολή, όπου οι εντάσεις αυξάνονται παγκοσμίως», σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Το τελευταίο διάστημα μάλιστα η κίνηση στη βάση του Ιντσιρλίκ έχει αυξηθεί και στις αρχές της εβδομάδας πραγματοποιήθηκε άσκηση εναέριου ανεφοδιασμού ,με τη συμμετοχή αμερικανικών στρατηγικών βομβαρδιστικών Β-1, που μπορούν να φέρουν πυρηνικά όπλα.

Η άσκηση, στην οποία μετείχαν και F-16 της τουρκικής Πολεμική Αεροπορία, είχε προγραμματιστεί αρκετά εκ των προτέρων, ανακοίνωσε το Τουρκικό υπουργείο Άμυνας, υποστηρίζοντας πώς δεν σχετίζεται με τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και στις συγκρούσεις Ιράν-Ισραήλ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η βάση του Ιντσιρλίκ είχε γίνει τον περασμένο Νοέμβριο στόχος αντι-αμερικανικών διαδηλώσεων, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον πόλεμο στη Γάζα, Η τουρκική αστυνομία χρησιμοποίησε μάλιστα τότε δακρυγόνα για να διαλύσει τη φιλοπαλαιστινιακή διαδήλωση έξω από τη βάση, όπου φέρεται ότι εξακολουθούν να σταθμεύουν αμερικανικές δυνάμεις

Exit mobile version