Η πτώση της «Νέας Βαβυλώνας» – Ο Αμερικανός δημοσιογράφος Chris Hedges είχε γράψει για το θέμα της πτώσης της Αμερικανικής αυτοκρατορίας. Όπως λέει:
“Η τροχιά των στρατιωτικών φιάσκων αντικατοπτρίζει τα θλιβερά φινάλε της Κινεζικής, Οθωμανικής, Αψβούργου, Ρωσικής, Γαλλικής, Βρετανικής, Ολλανδικής, Πορτογαλικής και Σοβιετικής αυτοκρατορίας. Ενώ καθεμία από αυτές τις αυτοκρατορίες παράκμασε με τις δικές της ιδιαιτερότητες, όλες εμφάνισαν μοτίβα διάλυσης που χαρακτηρίζουν το αμερικανικό πείραμα.”
Εδώ θα προσπαθήσω να χρησιμοποιήσω αναλογίες με την πτώση της Ρώμης για να περιγράψω γιατί θεωρώ την πτώση της Αμερικανικής ηγεμονίας θέμα χρόνου. H Αμερικανική αυτοκρατορία πρέπει να θεωρηθεί ως συνέχισης της αυτοκρατορίας της Μεγάλης Βρετανίας που προέκυψε με την ανάδυση του James I στον θρόνο το 1602 μ.Χ. και την ένωση Σκωτίας και Αγγλίας. Άλλωστε η Wall Street μαζί με το City of London ελέγχουν την παγκόσμια οικονομία. Παρότι η μακροβιότερη αυτοκρατορία στην ιστορία της ανθρωπότητας υπήρξε η Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία: 1123 χρόνια (διαίρεση της Ρώμης έως την άλωση της Κωνσταντινούπολης), εδώ η σύγκριση γίνεται με την Δυτική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία που διήρκεσε 422 χρόνια.
Οι συνεχείς πόλεμοι και οι υπερβολικές δαπάνες είχαν ελαφρύνει σημαντικά τα Ρωμαϊκά αυτοκρατορικά ταμεία και η καταπιεστική φορολογία και ο πληθωρισμός είχαν διευρύνει το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών. Με την ελπίδα να αποφύγουν την εφορία, πολλά μέλη των εύπορων τάξεων είχαν μάλιστα καταφύγει στην ύπαιθρο και είχαν δημιουργήσει ανεξάρτητα φέουδα.