ΝΑΙ σε καταστροφή των δορυφόρων από τη Ρωσία – Μπλόκο της Ρωσίας σε ψήφισμα των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας για τα πυρηνικά – Αποχή από την Κίνα
Στο περίφημο βιβλίο του «Η θεωρία του πολέμου» ο αείμνηστος Π. Κονδυλης είχε γράψει πριν 30 ολόκληρα χρόνια ότι αν γίνει μια πυρηνική έκρηξη στο χώρο όπου κινούνται οι δορυφόροι αυτοί θα τυφλωθουν και μοιραία θα τυφλωθουν και οι στρατηγικοί πύραυλοι.
Ως γνωστόν την υπεροπλία στον τομέα αυτόν έχουν ακόμη οι ΗΠΑ οι οποίοι προσπάθησαν στον ΟΗΕ να επιβάλλουν την απαγόρευση της χρήσεως πυρηνικών όπλων που είναι δυνατόν να καταστρέφουν δορυφόρους. Στην προσπάθεια τους αυτή συνάντησαν σφοδρή αντίδραση από Ρωσία και Κίνα.
Πιο συγκεκριμένα η Ρωσία έθεσε βέτο σε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, με το οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες επιχείρησαν να θέσουν υπό απαγόρευση την χρήση πυρηνικών όπλων στο Διάστημα, μετά τις ανησυχίες ότι η Μόσχα αναπτύσσει σύστημα ικανό να καταστρέφει δορυφόρους.
Ο Ρώσος πρέσβης στα Ηνωμένα Έθνη, Vassily Nebenzia, περιέγραψε το σχέδιο ψηφίσματος ως «βρόμικο κόλπο» και «κυνική δολοπλοκία», το οποίο σχεδιάστηκε από τους υποστηρικτές του, ΗΠΑ και Ιαπωνία.
Τον περασμένο Φεβρουάριο ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, επιβεβαίωσε ότι η Ουάσινγκτον διαθέτει πληροφορίες από τις Μυστικές Υπηρεσίες ότι η Ρωσία αποκτά την δυνατότητα πυρηνικού πλήγματος σε δορυφόρους.
Πριν από την ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας, Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι ενδεχομένως η Ρωσία κρύβει κάτι πίσω από το βέτο. Η μόνιμη αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Linda Thomas-Greenfield, μετέφερε αυτούς τους ισχυρισμούς κατά την ομιλία της μετά την απόρριψη του ψηφίσματος.
Επιπροσθέτως, έψεξε την Κίνα για την αποχή από την ψηφοφορία, επισημαίνοντας ότι «το Πεκίνο απέδειξε ότι προτιμά να υπερασπιστεί την Μόσχα, το συνεταιράκι του, παρά να διασφαλίσει την μη διάδοση των πυρηνικών όπλων».