Ο Έζρα Πάουντ ήταν θαυμαστής της αρχαιότητος και βαθύς γνώστης της αρχαίας ελληνικής, ρωμαϊκής, αιγυπτιακής, αρχαίας κινεζικής και μεσαιωνικής των τροβαδούρων, της ποίησης που απέπνεε «ιερότητα», υπήρξε σφοδρός πολέμιος της μάστιγας της διεθνούς τοκογλυφίας και αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ζωής του στην οξύτατη καταγγελία της. Υπήρξε πολέμιος των επικυρίαρχων οικονομικών θεωριών του Δυτικού Κόσμου, επισημαίνοντας ότι οι άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών είναι πάντα πρωτοπόροι σε κάθε επανάσταση ή κοινωνική αλλαγή.
Η γνώμη του για το τραπεζικό κατεστημένο είχε τις ρίζες της στις ιδέες ενός εκ των εμβληματικών μορφών και ιδρυτών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, του Τζέφερσον, σύμφωνα με τον οποίο το τραπεζικό κατεστημένο είναι πιο επικίνδυνο από ολόκληρους στρατούς.
Υπήρξε οπαδός της οικονομικής θεωρίας της Κοινωνικής Πίστεως του Βρετανού οικονομολόγου Κλίφορτ Χιούτζ Ντάγκλας, ο οποίος διαφωνούσε με την θεωρία του Άνταμ Σμιθ, αλλά και με τη θεωρία του Καρόλου Μαρξ.
Θεωρούσε το Φασισμό και τον Εθνικοσοσιαλισμό ως την προσωποποίηση της Κοινωνικής Πίστεως και του πνεύματος της Αμερικανικής Επαναστάσεως, ενώ ταύτιζε το τραπεζιτικό σύστημα με την τοκογλυφία και την κυριαρχία των Εβραίων.
Το 1945 ο μεγαλύτερος ποιητής του 20ου αιώνα ο Έζρα Πάουντ συνελήφθη και κλείστηκε στο ψυχιατρείο της Αγίας Ελισάβετ της Ουάσιγκτον για δώδεκα χρόνια! Όταν τον αφήνουν ελεύθερο επιστρέφει στην Ιταλία και φθάνοντας με το πλοίο στην Νάπολη χαιρετά με το δεξί χέρι υψωμένο ψηλά τους δημοσιογράφους που τον περιμένουν στην προκυμαία.
Το 1965 ο μεγάλος ποιητής του 2ου αιώνα, ο οποίος ήξερε άριστα Αρχαία Ελληνικά, έρχεται για προσκύνημα στην Ακρόπολη, την οποία χαρακτηρίζει ως τον Ιερό Βράχο της Δυτικής σκέψεως! Στην επίσκεψή του αυτή συναντά στην κατοικία του τον Γεώργιο Σεφέρη.