Το πυρηνικό ατύχημα στο Τσερνόμπιλ, ο σύντροφος Καρτερός, οι Κνίτες και τα… μαρούλια.
Συμπληρώθηκαν 38 χρόνια από την “μεγαλύτερη περιβαλλοντική καταστροφή στην ιστορία της ανθρωπότητας”, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη. Το πυρηνικό ατύχημα στο Τσερνόμπιλ, στην τότε ΕΣΣΔ, κατά το οποίο, η ποσότητα της ραδιενέργειας που απελευθερώθηκε στην ατμόσφαιρα, ήταν σχεδόν 200 φορές μεγαλύτερη από την ραδιενέργεια που απελευθερώθηκε απ’ τις δύο ατομικές βόμβες του Ναγκασάκι και της Χιροσίμα μαζί!
Ο κόσμος ενημερώθηκε για το ατύχημα απ’ την… Σουηδία, καθώς οι σοβιετικές αρχές είχαν σκοπό να το αποκρύψουν. Πιο συγκεκριμένα, δύο ημέρες μετά το ατύχημα, στις 28 Απριλίου, οι υπεύθυνοι του πυρηνικού σταθμού Φόρσμαρκ της Σουηδίας, που απέχει πάνω από χίλια χιλιόμετρα απ’ το Τσερνόμπιλ, εντόπισαν υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας. Άμεσα, η σουηδική κυβέρνηση επικοινώνησε με την σοβιετική, οι Σοβιετικοί αρνήθηκαν τα πάντα, αλλά όταν η σουηδική κυβέρνηση τους προειδοποίησε ότι θα απευθυνθεί στην Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, οι Σοβιετικοί παραδέχτηκαν ότι έγινε ένα “μικρό” ατύχημα στο Τσερνόμπιλ!
Έτσι, στις 21:02 το βράδυ της 28ης Απριλίου (σχεδόν τρεις ημέρες μετά το ατύχημα), εξέδωσαν την εξής λακωνική & συνάμα καθυσηχαστική ανακοίνωση:
«Έγινε ένα ατύχημα στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ. Ένας από τους πυρηνικούς αντιδραστήρες υπέστη ζημιά. Οι συνέπειες του ατυχήματος αντιμετωπίζονται».
Χαρακτηριστικό της τακτικής απόκρυψης των σοβιετικών αρχών, είναι ότι εκκένωσαν την πλησιέστερη πόλη στο Τσερνόμπιλ (το Πριπιάτ, που βρισκόταν σε απόσταση 10 χιλιομέτρων) δύο ημέρες μετά την καταστροφή!
Την ίδια καθυσηχαστική τακτική (ενώ η ραδιενέργεια είχε ήδη απλωθεί σ’ ολόκληρη την Ευρώπη), ακολούθησαν & τα διάφορα “υποκαταστήματα” της Μόσχας, δηλαδή τα κομμουνιστικά κόμματα. Έτσι, ο “Ριζοσπάστης”, αρχισυντάκτης του οποίου ήταν τότε ο σ. Καρτερός (μετέπειτα διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Τσίπρα), διαβεβαίωνε το κοινό, ότι το φοβερό ατύχημα ήταν “τελείως ακίνδυνο”, οι δε αντιδράσεις “υστερικές” & “προπαγάνδα της Δύσης για να πληγεί η ΕΣΣΔ”.
Για να υπάρχει και μια επιστημονικοφανής καθησυχαστική άποψη, επιστρατεύθηκε τότε ο σύντροφος Σακελλίου, πυρηνικός φυσικός, ο οποίος έγραψε στον Ριζοσπάστη: «Η συνολική επιβάρυνση του πληθυσμού της χώρας μας από το πυρηνικό ατύχημα υπολογίζεται σε 8 περίπου μιλιρέμ. Η τιμή αυτή είναι πολύ μικρότερη και απ’ την πιο απλή ακτινογραφία. Σαν μέτρο σύγκρισης θα σας έλεγα ότι η ποσότητα αυτή, ως προς τα πιθανά αποτελέσματα, είναι πολύ μικρότερη από τον κίνδυνο που διατρέχει ένας καπνιστής που καπνίζει ένα τσιγάρο την ημέρα και μόνο από τη ραδιενέργεια του τσιγάρου».
Μάλιστα, εκλαϊκεύοντας την σοβιετική προπαγάνδα, το ΚΚΕ είχε εφοδιάσει τους Κνίτες με… μαρούλια, τα οποία μασούλαγαν δημοσίως, στην Ομόνοια, προτρέποντας τον κόσμο να τρώει άφοβα τα πάντα! Το κωμικοτραγικό της υπόθεσης, είναι ότι τα συντρόφια επιμένουν ακόμα και σήμερα, ότι δεν έγινε και κάτι φοβερό στο Τσερνόμπιλ! Έτσι, με αφορμή μια ταινία που βγήκε το 2019, έγραψε ο Ριζοσπάστης: «Το δυστύχημα στο Τσερνόμπιλ οδήγησε σε μια αντικομμουνιστική φρενίτιδα στις καπιταλιστικές χώρες της Ευρώπης και στις ΗΠΑ, σε μια προσπάθεια δημιουργίας πανικού και διασποράς φόβου. Ο αστικός Τύπος των χωρών αυτών κατηγορούσε την ΕΣΣΔ για έλλειμμα ενημέρωσης σε σχέση με τα γεγονότα και περιέγραφε την κατάσταση στη γύρω περιοχή, χρησιμοποιώντας τις πιο απίστευτες ψευδολογίες. Αυτά γράφονταν και λέγονταν και στην Ελλάδα, παρά τις καθησυχαστικές ανακοινώσεις της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, που ανακοίνωναν μετρήσεις οι οποίες έδειχναν ότι δεν υπήρχε κίνδυνος. Ο τρόπος που η ΕΣΣΔ αντιμετώπισε το ζήτημα έγινε οδηγός για ανάλογες περιπτώσεις στο μέλλον».
Συμπέρασμα: εκτός από κακούς και καλούς πολέμους (αυτούς που διεξήγαγε η ΕΣΣΔ), καλούς και κακούς νεκρούς (αυτούς που σκότωνε η ΕΣΣΔ), κ.τ.λ., υπάρχουν κακά και καλά (ακίνδυνα) πυρηνικά ατυχήματα (αυτά που συνέβαιναν στην ΕΣΣΔ)!