Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Ένταλμα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου(ΔΠΔ) κατά Ισραήλ και Χαμάς- Στο πλευρό του Netanyahu οι ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν επίσημα:”Το Ισραήλ δεν είναι μέλος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) και ως εκ τούτου δεν μπορεί να υπαχθεί στη δικαιοδοσία του.

Εκτός Δικαιοδοσίας του Διεθνούς Δικαίου, λοιπόν, το Ισραήλ …

H ανακοίνωση της 20ής Μαΐου από τον εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ICC) Karim Khan διά της οποίας ζήτησε την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Benjamin Netanyahu και τον υπουργό Άμυνας Yoav Gallant, όπως και για τους ηγέτες της Hamas, συμπεριλαμβανομένου του Yahya Sinwar, φαίνεται να προκάλεσε ικανοποίηση στους υποστηρικτές της Παλαιστίνης σε όλο τον κόσμο, αλλά είναι άνευ ουσίας.

Πριν από την ανακοίνωση του Εισαγγελέα μέσω δηλώσεων του στο CNN, ο απόστρατος στρατηγός Gantz, ηγετικό μέλος του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του Netanyahu δήλωσε:  «Το να κάνεις παραλληλισμούς μεταξύ των ηγετών μιας δημοκρατικής χώρας που είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τον εαυτό της, με τους ηγέτες μιας αιμοδιψούς τρομοκρατικής οργάνωσης (Χαμάς) είναι μια βαθιά διαστρέβλωση της δικαιοσύνης και κραυγαλέα ηθική χρεοκοπία», έγραψε ο Gantz στο X.

Ακόμη και ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης Yair Lapid, ο πιο μεγάλος πολιτικός αντίπαλος του Netanyahu, δεν δίστασε να καταδικάσει την ανακοίνωση του Khan ως «καταστροφή».

Έγραψε στο Χ ότι «Τα εντάλματα σύλληψης του ΔΠΔ είναι μια πλήρης ηθική αποτυχία. Δεν μπορούμε να δεχτούμε την εξωφρενική σύγκριση μεταξύ Netanyahu και Σινγουάρ, μεταξύ των ηγετών του Ισραήλ και των ηγετών της Χαμάς».

O υπουργός Εξωτερικών Blinken είπε ότι η κυβέρνηση Biden είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με το Κογκρέσο για πιθανές κυρώσεις κατά του ΔΠΔ, καθώς ο εισαγγελέας του ζητά εντάλματα σύλληψης για ανώτερους Ισραηλινούς αξιωματούχους. Είπε σε ακρόαση στο Κογκρέσο ότι ήταν «δεσμευμένος» να αναλάβει δράση κατά της «βαθιά λανθασμένης απόφασης».

Το Ισραήλ δεν είναι μέλος του ΔΠΔ και ως εκ τούτου δεν μπορεί να υπαχθεί στη δικαιοδοσία του, υποστηρίζουν. Το επιχείρημα είναι ότι το ΔΠΔ «δεν μπορεί να αναμειχθεί στις επιχειρήσεις χωρών που έχουν ένα ανεξάρτητο, νόμιμο, δημοκρατικό δικαστικό σύστημα».

Exit mobile version