Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Alexander Dugin: “Ο φιλελευθερισμός βρίσκεται σε κρίση αν όχι σε παρακμή

Η συνάντηση του Tucker Carlson με τον Ρώσο ιδεολόγο και εθνικιστή Alexander Dugin σίγουρα δεν ήταν τυχαία. Μια από τις πιο εξέχουσες φυσιογνωμίες της δεξιάς των Ηνωμένων Πολιτειών και ο σημαντικός στοχαστής της Ρωσίας με δεσμούς με το Κρεμλίνο είχαν πολλά να συζητήσουν σε ένα περιβάλλον σημαντικών γεωπολιτικών μετασχηματισμών οι οποίες ξεκίνησαν με την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία το Φεβρουάριο του 2022.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε από τον Tucker Carlson στις 29 Απριλίου, αλλά το πότε ακριβώς έγινε είναι άγνωστο. Το σίγουρο είναι ότι συνεχίζεται η επικοινωνία μέσω αυτού του διαύλου με το αμερικανικό κοινό η οποία ξεκίνησε με τη συνέντευξη του προέδρου Putin στον Carlson τον Φεβρουάριο.

Το πιθανότερο είναι ότι ο Carlson, προσκεκλημένος στη Μόσχα από το τμήμα επικοινωνίας της προεδρίας, να έλαβε την πρωτοβουλία προκειμένου να ακουστεί μια σειρά επιχειρημάτων άγνωστων στο αμερικανικό κοινό από τον πιο εύγλωττο εκφραστή τους. Ο Dugin εδώ και πολύ καιρό, αλλά ειδικά αφού ξέσπασε το Ουκρανικό έχει αναδείξει εύστοχα την πολιτισμική διάσταση αυτού του πολέμου.

Η ρητορική, αν όχι και η ουσία της συνομιλίας, συμπλέει την κριτική της συντηρητικής δεξιάς στις Ηνωμένες Πολιτείες έναντι της μορφής του φιλελεύθερου ατομισμού που τείνει να καταστεί η «μοναδική αλήθεια» και επιβάλλεται από την πολιτικο-οικονομική ελίτ ως κανόνας στις κοινωνίες.
Ο Carlson εξηγεί ότι δεν μπορούσε παρά να καταγράψει τις σκέψεις του Ρώσου φιλοσόφου, οι οποίες, όπως είπε, του προκάλεσαν μια βαθιά αναστάτωση. Ο ίδιος δημοσίευσε τη συνέντευξη στο YouTube, όπου έχει δύο εκατομμύρια ακόλουθους και την οποία παρακολούθησαν εκατομμύρια πολίτες

.Τον Αύγουστο του 2022, η κόρη του, Daria, σκοτώθηκε σε επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο που, σύμφωνα με τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ, οργανώθηκε από «τμήματα της ουκρανικής κυβέρνησης». Έτσι, ο Dugin αποδεικνύεται όχι μόνο παραγωγός ιδεών που αρέσουν στον Putin, αλλά και ότι έχασε ένα μέλος της οικογένειάς του εξαιτίας της υπόθεσης.
«Στη συνέντευξή του, ο Dugin επέλεξε μια ασφαλή στρατηγική που δίνει στο κοινό του Carlson έναν γενειοφόρο Ρώσο διανοούμενο που ασκεί κριτική σε ορισμένα δυτικά δόγματα», λέει ο Alexander Morozov, συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου στην Πράγα της Τσεχίας.
Το έργο του Dugin είναι ποικίλο, έχει πολλούς κλάδους, μερικοί από τους οποίους θα τρόμαζαν τους αμύητους αλλά έχει κοινές ρίζες με τους προβληματισμούς του συντηρητικού κοινού της Δύσης και δη το ακροατήριο του Donald Trump στις ΗΠΑ.
Μια ιδιαίτερη μεταφυσική διάσταση, που εκκινεί από την εθνική παράδοσης και στηρίζεται στο σεβασμό των συλλογικών ταυτοτήτων για τη διαμόρφωση μιας παγκόσμιας τάξης.
Έχει ασχοληθεί με την προβληματική της συντηρητικής επανάστασης.

Αλλά σε αυτή τη συνέντευξη, επικεντρώνεται εξ ολοκλήρου στην κριτική του φιλελευθερισμού, της ιδεολογίας των δυτικών ελίτ, στο να δηλώσει ότι ο φιλελευθερισμός βρίσκεται σε υπαρξιακή κρίση» αν όχι σε παρακμή.

Υ.Γ.

Ποιά είναι η γνώμη σας για τις διώξεις εις βάρος της Χρυσής Αυγής;

Alexander Dugin: “Θεωρώ ότι η δαιμονοποίηση σας δεν είναι τυχαία και προφανώς αυτό δεν αφορά το γεγονός ότι είστε κατ᾽ αυτούς ένας πολιτικός αντίπαλος, αλλά το ότι δεν πορεύεστε στον ίδιο δρόμο με όλα τα υπόλοιπα κόμματα. Διαφέρετε γιατί πιστεύετε σε παραδοσιακές αξίες κι αυτό το λέτε ανοιχτά. Γνωρίζω επίσης τις θέσεις σας εις ότι αφορά την γεωπολιτική στροφή προς τη Ρωσία, κάτι που δεν είναι και τόσο ελκυστικό να λέγεται σήμερα στην Ελλάδα όταν αυτή κυβερνάται από αυτούς που κυβερνάται.”

 

Exit mobile version