Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Ο Ιωάννης Μεταξάς και η μεγάλη Ιδεολογική μάχη του Μεσοπολέμου

Δ, 447 «…Τέτοια Κράτη μπορεί να είναι λαϊκώτατα και να κυριαρχή μέσα σ’ αυτά το καθαρό λαϊκό συμφέρον. Αλλά ο Καπιταλισμός τα ονομάζει τυραννίες – φασιστικές, χιτλερικές κλπ. – ονομάζει δε Δημοκρατία παίζοντας με τη λέξη, το Κράτος που στο σύστημά του επικρατεί αυτός. Και ξεγελάει το μικρό κόσμο με τις λέξεις. Την κυριαρχία του την ονομάζει δημοκρατία». – Ιωάννης Μεταξάς, “το Τετράδιο των Σκέψεων”

Στην Ευρώπη του μεσοπολέμου ευρίσκετο σε εξέλιξη μία μεγάλη πολιτική και Ιδεολογική μάχη. Από τη μία πλευρά υπήρχαν τα εθνικά καθεστώτα, αλλά και πολιτικά κινήματα Εθνικιστικά σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Από την άλλη πλευρά, υπήρχαν τα Σοβιέτ και τα κομμουνιστικά κόμματα, τα οποία ακολουθούσαν πιστά την γραμμή της Μόσχας και για τα οποία ο Εθνικισμός αποτελούσε μία ακραία έκφραση του… καπιταλισμού! Σε αυτήν την ιδεολογική και πολιτική μάχη ο Ιωάννης Μεταξάς δεν ήταν απών και ο πλέον αψευδής μάρτυρας για το τι πίστευε ο Ιωάννης Μεταξάς είναι αυτό το ίδιο το ημερολόγιό του και “το Τετράδιο των Σκέψεων”, από τα οποία και τα παρακάτω:

Δ, 447 «…Τέτοια Κράτη μπορεί να είναι λαϊκώτατα και να κυριαρχή μέσα σ’ αυτά το καθαρό λαϊκό συμφέρον. Αλλά ο Καπιταλισμός τα ονομάζει τυραννίες – φασιστικές, χιτλερικές κλπ. – ονομάζει δε Δημοκρατία παίζοντας με τη λέξη, το Κράτος που στο σύστημά του επικρατεί αυτός. Και ξεγελάει το μικρό κόσμο με τις λέξεις. Την κυριαρχία του την ονομάζει δημοκρατία».

Δ, 463 «Οι Άγγλοι θέλουν να καταστρέψουν, λένε, το ναζισμό. Αλλά με αυτό κατά βάθος εννοούνε τον αντικοινοβουλευτισμό. Θέλουν λοιπόν να επιβάλλουν παντού το παλαιωμένο λιμπεραλιστικό πολίτευμα. Ώστε περπατούνε με το κεφάλι προς τα πίσω”.

Για τον Ιωάννη Μεταξά καπιταλισμός και “δημοκρατία” είναι το ένα και το αυτό και ασφαλώς η άποψή του για τα εθνικά καθεστώτα δεν συμβαδίζει εις ουδεμία των περιπτώσεων με το “πολιτικά ορθό” (politically correct), το οποίο ακολουθούν με απόλυτο σεβασμό οι “αντιφασίστες πατριώτες”, οι οποίοι με θράσος σήμερα θέλουν δικό τους τον Ιωάννη Μεταξά.

Δεν έχουν κανένα δικαίωμα, λοιπόν, οι “εθνικόφρονες” φιλελεύθεροι υπέρμαχοι του καπιταλισμού να ομιλούν για τον Ιωάννη Μεταξά και σε απάντησή τους πάλι τα παρακάτω λόγια από τα επίσημα κείμενα του Ιωάννου Μεταξά:

Δ, 80 «Βράδυ 10μ.μ. Τσαλδάρης σπίτι μου. Του είπα καθαρά ότι θεωρώ τον κοινοβουλευτισμόν εκπεσόντα, και ότι θα αγωνισθώ προς έξοδον εξ αυτού…» «Δ, 446 «…Λοιπόν η Δημοκρατία είναι το μονογενές και γνήσιο παιδί του Καπιταλισμού, και το όργανό του που επιβάλλει τη θέλησή του κάνοντάς την να φαίνεται ως η λαϊκή θέληση».

Exit mobile version