Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Τα δημοκρατικά εγκλήματα των ΗΠΑ και στο Αφγανιστάν

Όταν ο στρατός μιας δημοκρατίας κάνει εγκλήματα αυτά είναι “αγαθοεργίες”; Η πέρα από κάθε όριο υποκρισία της Δύσεως

Οι «New York Times» έφεραν στο φως έναν συγκλονιστικό ρεπορτάζ 6.500 λέξεων για τα εγκλήματα των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, με τίτλο «Το τέρας της Αμερικής – Πώς υποστήριξαν οι ΗΠΑ απαγωγές, βασανιστήρια και δολοφονίες στο Αφγανιστάν».

Οι «Times» απέκτησαν πρόσβαση σε εκατοντάδες σελίδες εγγράφων της πρώην αφγανικής κυβέρνησης που υποστηριζόταν από τις ΗΠΑ. Εντοπίστηκαν κρυφά βιβλία αξίας πάνω από μία δεκαετία για τη μετατροπή της αστυνομίας σε μια τρομακτική δύναμη μάχης χωρίς περιορισμούς.

Αποκαλύπτεται τώρα ότι Αφγανοί συνεργάτες της Αμερικής απήγαγαν εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες, ανθρώπους για να δολοφονηθούν, να βασανιστούν ή να απαχθούν σε μυστικές φυλακές στη διάρκεια του 20ετούς πολέμου των ΗΠΑ στη χώρα. Η κουλτούρα της ανομίας και της ατιμωρησίας που δημιουργήθηκε, σύμφωνα με την εφημερίδα, είχε ως αιτία τις ατελείωτες υποσχέσεις των Αμερικανών προέδρων, στρατηγών και πρεσβευτών για την προάσπιση των δικαιωμάτων και της δημοκρατίας.

Για σχεδόν δύο δεκαετίες το κοινό είδε μόνο ένα μέρος όσων συνέβησαν στο Αφγανιστάν, συμπεραίνουν οι «New York Times». 

«Πήραμε συνεντεύξεις από πολλές εκατοντάδες άτομα που είπαν ότι οι πατέρες, οι σύζυγοι, οι γιοι και τα αδέρφια τους είχαν εξαφανιστεί υπό τον Ραζίκ, τον αρχηγό της αστυνομίας που ήταν υπεύθυνος για την ασφάλεια σε όλη την επαρχία Κανταχάρ, τη γενέτειρα των Ταλιμπάν. Έβλεπαν τη διακυβέρνησή του ως κάτι περισσότερο από μια βάναυση εκστρατεία κατά των αμάχων, την οποία είχαν αναλάβει οι ΗΠΑ».

Σε ολόκληρο το Αφγανιστάν οι ΗΠΑ εξύψωσαν και ενίσχυσαν πολέμαρχους, διεφθαρμένους πολιτικούς και απροκάλυπτους εγκληματίες.

Οι «Times» εξέτασαν περισσότερες από 50.000 χειρόγραφες καταγγελίες που βρέθηκαν στα βιβλία του κυβερνήτη της Κανταχάρ από το 2011 έως το τέλος του πολέμου το 2021. Σε αυτές υπήρχαν 2.200 περιπτώσεις ύποπτων εξαφανίσεων. Στη συνέχεια εντόπισαν 1.000 συγγενείς ανθρώπων που εξαφανίστηκαν, σκοτώθηκαν ή συνελήφθησαν από τις αμερικανοκίνητες κυβερνητικές δυνάμεις ασφαλείας.

Η εφημερίδα συγκέντρωσε ατράνταχτες αποδείξεις για 368 περιπτώσεις εξαναγκαστικών εξαφανίσεων, όπως και για δεκάδες «εξωδικαστικές» δολοφονίες. «Ο Ραζίκ ήταν ανέγγιχτος, χάρη στη σιδερένια υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους στο ΝΑΤΟ» καταλήγει το δημοσίευμα.

Exit mobile version