Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Εθνική ντροπή: Η Τουρκία ευχαριστεί τον Μητσοτάκη για υποχώρηση στο Αιγαίο!

Μια νέα σελίδα εθνικής ντροπής έγραψε αυτές τις ημέρες η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Το ιταλικό πλοίο «IEVOLI Relume», εκτελούσε έρευνες για πόντιση ηλεκτρικών καλωδίων νότια της Κάσου με σκοπό την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου. Το σκάφος επρόκειτο να κινηθεί με βάση ελληνικές NAVTEX τις οποίες εξέδωσε ο σταθμός του Ηρακλείου σε περιοχή εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, εκτός από ένα σημείο, το οποίο βρίσκεται στα 6,5 ναυτικά μίλια από την Κάρπαθο. Η συγκεκριμένη περιοχή εμπίπτει στη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου του 2020 για τη μερική οριοθέτηση ΑΟΖ.

Τι κι αν η κυβέρνηση διαφήμιζε την συμφωνία με την Αίγυπτο ως μέγα κατόρθωμα; Μπροστά στο θράσος της τουρκίας, η οποία μάλιστα παρέταξε δύο φρεγάτες, μία κορβέτα και δύο πυραυλακάτους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως έδωσε εντολή στο ερευνητικό σκάφος να επιστρέψει στο λιμάνι του Ηρακλείου χωρίς να προσεγγίσει το σημείο που αμφισβητεί ο “νατοϊκός μας σύμμαχος”!

Τόσο πολύ εκτίμησαν οι τούρκοι την στάση της κυβέρνησης ώστε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου άμυνας, Ζεκί Ακτούρκ, ευχαρίστησε τις ελληνικές αρχές για απόφασή να αποσυρθεί το ιταλικό πλοίο μιλώντας μάλιστα «για τον σεβασμό τους στη θαλάσσια δικαιοδοσία της τουρκίας και τη συνεργασία τους»!

H τουρκία επί της ουσίας δηλώνει πως εφάρμοσε de facto το τουρκολιβυκό μνημόνιο με το οποίο αρπάζει, μαζί με την Λιβύη, μεγάλο μέρος της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Αντί άλλης απάντησης, η κυβέρνηση της ΝΔ συμπεριφέρεται σαν να αποδέχτηκε τις εξωφρενικές αυτές διεκδικήσεις περί “τουρκικής” υφαλοκρηπίδας και ακύρωσε την συμφωνία ορισμού μερικής ΑΟΖ που υπέγραψε με την Αίγυπτο!

Μπορεί ο Γιώργος Γεραπετρίτης να προσπάθησε να αλλάξει τις εντυπώσεις προς το παρόν, όμως οι εν λόγω έρευνες θα πρέπει, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, να συνεχιστούν μέχρι την Κύπρο. Εκεί, αναπόφευκτα πλέον, το ερευνητικό πλοίο θα βγει εκτός χωρικών υδάτων για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Τότε δεν θα υπάρχουν περιθώρια να κρυφτεί η στάση της κυβέρνησης, που ήδη κινείται επικίνδυνα για τα Εθνικά συμφέροντα μόλις λίγα μίλια μακριά από τα Ελληνικά νησιά του Αιγαίου…

Exit mobile version