Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Ο «Φάκελος της Κύπρου» έχει ανοίξει από το 2017 και μόνο ο Λαϊκός Σύνδεσμος το είχε αναδείξει

Αυτές τις ημέρες του Αυγούστου, κάθε χρόνο, θυμόμαστε εκείνο το καλοκαίρι του 1974 που οι Τούρκοι, για ακόμα μια φορά, έδειξαν τις προθέσεις τους απέναντι στους Έλληνες. Το είχαν κάνει γενοκτονικά απέναντι στους Έλληνες της Ανατολής (Πόντο, Κωνσταντινούπολη, Μ. Ασία, Καππαδοκία κλπ) και σειρά είχε η Κύπρος μας. Αριστεροί αλλά και «δεξιοί» πατριώτες της «δεκάρας» που η μοναδική πηγή μόρφωσης και ενημέρωσης είναι τα κοινωνικά δίκτυα, αρέσκονται στο να εκτοξεύουν κατηγορίες ο ένας στον άλλον για το ποιος έφταιξε για την τραγωδία. Επίσης, ένα φοβερό και τρομερό «χαρτί» που ρίχνουν οι μεγάλοι «διανοούμενοι» στρατηγικοί αναλυτές και πολιτικοί επιστήμονες του facebook είναι ο «Φάκελος της Κύπρου». Ας πούμε όμως αρχικά, τι είναι αυτός περιβόητος «Φάκελος».

Ο «Φάκελος της Κύπρου» εμπεριέχει ντοκουμέντα για τα όσα διαδραματίστηκαν από τον Ιανουάριο του 1967 μέχρι και τον Δεκέμβριο του 1974 και τα οποία οδήγησαν στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου και την τουρκική εισβολή της 15ης Ιουλίου – 14ης Αυγούστου του 1974.

Στις 3 Φεβρουαρίου του 1986, ξεκίνησαν οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων, με τα 30 μέλη της να πραγματοποιούν πάνω από 150 συνεδριάσεις και να συγκεντρώνουν 131 μαρτυρίες.

Το έργο της επιτροπή ολοκληρώθηκε στις 31 Οκτωβρίου του 1988 και αποτελείται από 20.000 σελίδες και συνοδευτικό υλικό, όπως βιντεοκασέτες.

Η επιτροπή έβαλε τότε στο «μικροσκόπιο» πρόσωπα που μετείχαν στο πραξικόπημα εναντίον του Μακαρίου και που ενεπλάκησαν ενεργά στην εισβολή.

Και ποιες ήταν οι «ομάδες» των μαρτύρων αυτών;

«Η μια ομάδα είναι Ελλαδίτες αξιωματικοί. Η άλλη ομάδα είναι Ελλαδίτες αξιωματικοί που ήταν στην Κύπρο την εποχή εκείνη αλλά δεν μετείχαν των επιχειρήσεων. Η επόμενη ομάδα είναι αξιωματικοί που γνώριζαν τα της Κύπρου και τους κάλεσαν κι ας μην ήταν παρόντες, καθώς και κάποιοι πολιτικοί και ορισμένοι δημοσιογράφοι. Αυτό είναι το σύνολο των μαρτύρων» εξηγεί ο κ. Σακελλαρόπουλος, και συμπληρώνει: «Υφίστατο μια σειρά ερωτήσεων που αφορούν τη συμμετοχή και την προετοιμασία του πραξικοπήματος και τη συμμετοχή τους στην τουρκική εισβολή. Αυτό είναι το τυπικό κομμάτι. Το ουσιαστικό προκύπτει από την εξέταση και το πιο ενδιαφέρον είναι το πώς συγκροτήθηκε η προσπάθεια αυτή της χούντας κατά του Μακαρίου. Δεύτερο και πολύ σημαντικό είναι ότι από τις καταθέσεις προκύπτει ότι το πραξικόπημα ήταν και μία σύγκρουση ενδοκυπριακή, διότι οι Ελλαδίτες αξιωματικοί συνεργάστηκαν και με Ελληνοκυπρίους εναντίον του Μακαρίου -και αυτό θα έλεγε κανείς ότι είναι ένα πολύ ουσιαστικό κομμάτι» (πηγή cnn.gr)

Επομένως, αν παρατηρήσουμε καλά, ναι μεν η έρευνα ήταν θεωρητικά για την Τραγωδία της Κύπρου, αλλά το αντικείμενο στο οποίο εστίασε ήταν η συμμετοχή του Στρατιωτικού καθεστώτος του Ελλαδικού χώρου στην ανατροπή του Μακαρίου με την συνεργασία Κυπρίων και πώς αυτό έπαιξε ρόλο στην Τραγωδία. Θα μπορούσε κανείς με μια απλή λογική σκέψη να καταλήξει σε δυο πιθανά σενάρια, σχετικά με το γιατί τα πορίσματα και οι μαρτυρίες θάφτηκαν επί δεκαετίες: είτε κάποιοι θέλησαν να προστατεύσουν τους υπευθύνους για την προδοσία, ή δεν προέκυψαν ευθύνες για τους «αποδιοπομπαίους τράγους» Ελλαδίτες και Κύπριους αντιπάλους του Μακαρίου.

Όμως, το καλοκαίρι του 2017 ο «Φάκελος της Κύπρου» άνοιξε από την Ελληνική Βουλή, επί ΣΥΡΙΖΑ. Οι βουλευτές, τότε, πήραμε στα χέρια μας τους πρώτους τόμους που εκδόθηκαν και προσπαθήσαμε ως Λαϊκός Σύνδεσμος να επικοινωνήσουμε το θέμα προς τον Ελληνικό λαό. Δυστυχώς, ακόμα και οι ψηφοφόροι μας στην πλειοψηφία τους (με φωτεινές εξαιρέσεις) μας πίεζαν να ασχοληθούμε με θέματα που απασχολούν τα social media, που καιρός για διάβασμα πολυσέλιδων τόμων…

Αξίζει να σημειωθεί πως, από τον «Φάκελο της Κύπρου» χάθηκαν ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΟΥΛΗ, σε απροσδιόριστο χρόνο 11 φάκελοι με τις μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων και συμμετεχόντων, πολιτικών και στρατιωτικών στα γεγονότα!
«Δεν εντοπίσαμε πότε, σε ποια συγκυρία, από ποιον, πού και πώς αφαιρέθηκαν αυτοί οι φάκελοι από τα ερμάρια της Βουλής» είπε ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης

Εύλογα παραμένουν λοιπόν τα ερωτήματα: αν μοναδικοί φταίχτες ήταν ο Παδόπουλος, ο Ιωαννίδης και ο Αγωνιστής της ΕΟΚΑ Σαμψών και ήταν εντελώς αθώοι ο Α. Μούσκος Μακάριος, ο ψευδοεθνάρχης Καραμανλής και λοιπές «Δημοκρατικές Δυνάμεις», γιατί δεν άνοιξαν τον «Φάκελο» νωρίτερα να τους «δικάσουν» για δεύτερη φορά και να τους ξεφτιλίσουν μπροστά στα μάτια όσων τους θεωρούσαν Πατριώτες;

Προσωπική μου και μόνο άποψη όπως προκύπτει από την ανάγνωση των εγγράφων που έχω στα χέρια μου είναι, πως όλοι οι παραπάνω είχαν μερίδιο ευθυνών αλλά… οι Μακάριος και Καραμανλής ως υποχείρια των Βρετανών και Αμερικανών, μετέτρεψαν ακόμα μια φορά τον «Νταή της Μεσογείου» Τούρκο σε ευνοημένο «παίκτη» και αντί να χαρακτηριστούν ως υπεύθυνοι ή συνυπεύθυνοι της Προδοσίας, έγιναν Ηγέτες και Εθνάρχες! Έτσι, η Τουρκία μπορεί να διαπράττει τεράστια εγκλήματα κατά των Κυπρίων, μέχρι σήμερα κατέχει το μισό σχεδόν νησί, δεν έχει επιστρέψει τις σορούς χιλιάδων αγνοουμένων που σκοτώθηκαν εκδικητικά από τους «Τουρκοκυπρίους» και έχουν θαφτεί σε ομαδικούς τάφους στην κατεχόμενη Κύπρο.

Μια νέα προδοσία πλησιάζει για την Κύπρο μας και είναι η αναβίωση σε χειρότερη μορφή του σχεδίου ΑΝΑΝ. Θα επανέλθω στο θέμα σε άλλο άρθρο μου. Μέχρι τότε σας παραπέμπω στο διάγγελμα του Προέδρου Τάσου Παπαδόπουλου για το ένα Κράτος της Κύπρου και την μη αποδοχή της διαίρεσης σε «δυο κοινότητες και δυο ζώνες» της Κύπρου.

Επίσης σας παραθέτω:

α) Τις δικαιολογίες των θιγμένων της δημοσίευσης του «Φακέλου» από άλλη κυβέρνηση σε χρόνο που δεν ελέγχουν την βουλή. Όχι, δεν αντέδρασαν η Χρυσή Αυγή ή οι οπαδοί της 21ης Απριλίου, αλλά η Νέα Δημοκρατία.

Η ΝΔ δια του γραμματέα της ΚΟ, Κώστα Τσιάρα, πριν την έναρξη της ψηφοφορίας που έγινε δι΄ εγέρσεως, είπε ότι η ΝΔ είναι θετική στην πρόταση του προέδρου του Σώματος, ωστόσο επανέλαβε τις επιφυλάξεις που είχε διατυπώσει και ο πρόεδρος της ΝΔ ως προς το χρόνο ανάληψης αυτής της πρωτοβουλίας.

Ο δε Κ. Μητσοτάκης δήλωσε: «Η ιστορία είναι γνωστή στο εθνικό Κοινοβούλιο και αφορά σε μια εξεταστική επιτροπή η οποία είχε συσταθεί στα μέσα της δεκαετίας του ’80 η οποία κατέληξε σε τρία -αν δεν κάνω λάθος- διαφορετικά πορίσματα στα οποία το κάθε κόμμα τότε αποτύπωνε τη δικιά του ερμηνεία για το τι συνέβη εκείνες τις τραγικές ημέρες του 1974. Κύριε πρόεδρε και κύριε πρωθυπουργέ, θέλω να διατυπώσω την επιφύλαξή μου για τον χρόνο, όχι για την πρωτοβουλία, θέλω να είμαι σαφής, αλλά για τον χρόνο υλοποίησης αυτής της απόφασης» είχε δηλώσει ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, καλώντας τον πρόεδρο της Βουλής και τον πρωθυπουργό να επαναξιολογήσουν το χρόνο για την υλοποίηση της απόφασης παράδοσης του υλικού.

β) Τους υπερσυνδέσμους που αναρτώνται σταδιακά σε ηλεκτρονική μορφή οι 13 μέχρι τώρα Τόμοι του «Φακέλου της Κύπρου», Αρχεία Φάκελος-Κύπρου

 

X.X

Exit mobile version