Στον Β’ γύρο των γαλλικών κοινοβουλευτικών εκλογών στις 7 Ιουλίου, πρώτευσε το «Νέο Αριστερό Μέτωπο», το οποίο εκτός από μία ονομασία δεν είναι τίποτε άλλο. Το «Νέο Αριστερό Μέτωπο» που θεωρητικά αναδείχθηκε πρώτη πολιτική δύναμη αποτελούνταν από πέντε κόμματα:
1) Ανυπότακτη Γαλλία του Ζακ Λυκ Μελανσόν (78 έδρες),
2) γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (65 έδρες)
3) Πράσινοι (33 έδρες)
4) γαλλικό ΚΚ (9 έδρες)
5) Διάφορα (3 έδρες)
Σύνολο 188 έδρες
Επισήμανση: οι πέντε αυτοί πολιτικοί σχηματισμοί που μνημονεύονται ανωτέρω δεν αποτελούν ενιαίο πολιτικό οργανισμό, ενώ οι μεταξύ τους σχέσεις διαχρονικά είναι πάρα πολύ κακές. Ο συνασπισμός των κομμάτων αυτών δημιουργήθηκε την παραμονή των εκλογών με στόχο την εκλογική ενίσχυση των δυνάμεων τους, επειδή το μονοεδρικό εκλογικό σύστημα δεν αφήνει πολλά περιθώρια στα μικρά πολιτικά κόμματα. Επίσης, υπάρχουν πάντα και οι σκοπιμότητες, που έχουν να κάνουν με την ανάρρηση στην πρωθυπουργία ή στην γαλλική προεδρία, στις επόμενες εκλογές το 2027… Για τον λόγο αυτό, ο αριστερός συνασπισμός αλληλοϋποστηρίχτηκε με το κόμμα του προέδρου Μακρόν στις 577 μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες, προκειμένου να αποτραπεί η επικράτηση του κόμματος της Λεπέν.
Στον Α’ γύρο των βουλευτικών εκλογών στις 30 Ιουνίου τα αποτελέσματα ήταν τα ακόλουθα:
1) Εθνικός Συναγερμός της Λεπέν 39 έδρες,
2) Νέο Αριστερό Μέτωπο 31 έδρες
3) Παράταξη Μακρόν 2 έδρες
4) Ρεπουμπλικανοί (κεντροδεξιά) 1 έδρα.
Επίσης, η αλληλοϋποστήριξη του Αριστερού Μετώπου και του κόμματος του Μακρόν στον β γύρο των βουλευτικών εκλογών ήταν απόλυτα ευνοϊκή για τον τελευταίο, αφού ο συνασπισμός του Μακρόν θριάμβευσε και κατέκτησε την δεύτερη θέση με συνολικά 161 έδρες, μαζί με τους συμμάχους του, βγαίνοντας από την πολιτική αφάνεια με την συνδρομή του ανόητου Μελανσόν, το κόμμα του οποίου έλαβε μόνο 78 έδρες από αυτή την αλλόκοτη εκλογική τακτική που ο ίδιος ο Μελανσόν ακολούθησε. Ο Εθνικός Συναγερμός της Λεπέν έλαβε τις περισσότερες έδρες στην νέα γαλλική Εθνοσυνέλευση (142) και δεν αναδείχθηκε τρίτο κόμμα, όπως οι περισσότεροι νομίζουν, αλλά πρώτο κόμμα.
Ύστερα από 2 μήνες περίπου παρασκηνιακών διαβουλεύσεων, ήρθε και το «κερασάκι στην τούρτα»…, τόσο για τον Μελανσόν, όσο και για το γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, πληρώνοντας ουσιαστικά αυτοί οι δύο -και οι σύμμαχοι τους- την στείρα αντιπαράθεση τους προς το κόμμα της Λεπέν. Ο πρόεδρος Μακρόν αναθέτει τώρα την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο διακεκριμένο γάλλο πολιτικό Μισέλ Μπαρνιέ, ο οποίος όμως προέρχεται από το κόμμα των Ρεπουμπλικανών (στον β γύρο οι Ρεπουμπλικανοί έλαβαν 48 έδρες). Ο Μπαρνιέ μάλιστα έχει εξαγγείλει μέτρα, όπως η μείωση της μετανάστευσης και η μεγαλύτερη ανεξαρτησία της Γαλλίας από κανόνες που ισχύουν στην ΕΕ, όπως η Γαλλία να «μην υπόκειται πλέον στις αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», πολιτικές οι οποίες ενισχύουν το κύρος του κόμματος της Λεπέν στην καθημερινή πολιτική ζωή της Γαλλίας. Έτσι, παρόλο που οι δυνάμεις της Αριστεράς και του Κέντρου συνεργάστηκαν εκλογικά με σκοπό τον αποκλεισμό της Λεπέν από την εξουσία, κερδισμένη από άποψη ηθική βγαίνει η παράταξη της Μαρίν Λεπέν, ενώ η Αριστερά του Μελανσόν είναι ο μεγάλος χαμένος των εκλογών, παρόλο που ο αριστερός συνασπισμός εκλέγει τον μεγαλύτερο αριθμό εδρών στην γαλλική Εθνοσυνέλευση. Μεγάλος κερδισμένος είναι και ο Μακρόν, ο οποίος «αναστήθηκε» από την αδέξια πολιτική της Αριστεράς του Μελανσόν. Τέλος, ο Μελανσόν προανήγγειλε ότι θα κατεβάσει τους υποστηρικτές του στους δρόμους της Γαλλίας στις 7 Σεπτεμβρίου. Αυτή τη φορά δεν στρέφεται εναντίον της Λεπέν, αλλά εναντίον του Μακρόν- με τον οποίον συνεργάστηκε προεκλογικά-, ως αντίδραση για την επιλογή του τελευταίου να διορίσει στην πρωθυπουργία τον Μισέλ Μπαρνιέ και μιλάει για «κλοπή της ψήφου». Το ενδιαφέρον στην συνέχεια για για την πολιτική της Γαλλίας αναμένεται μεγάλο.
Ο ανιχνευτής