Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Ανησυχία για τα νέα λαθρομεταναστευτικά κύματα στον Έβρο

Οι νέες εστίες αναταραχής στην Μέση Ανατολή, προβληματίζουν τόσο την Ελλάδα όσο και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, για το ενδεχόμενο νέων λαθρομεταναστευτικών κυμάτων και μάλιστα σε μια χρονιά στην οποία ήδη καταγράφεται εκρηκτική αύξηση των ροών στην χώρα μας, παρά την περί του αντιθέτου προπαγάνδα της κυβέρνησης.

To ενδεχόμενο μιας γενικευμένης σύρραξης στην περιοχή στην οποία θα εμπλακούν το Ισραήλ, ο Λίβανος και το Ιράν, ήδη σπρώχνει προς τα ευρωπαϊκά σύνορα και κυρίως προς την Ελλάδα χιλιάδες κόσμου. Η εμπλοκή και μόνο του Λιβάνου σημαίνει ότι θα βρεθούν στους δρόμους της παράνομης μετανάστευσης όχι μόνο χιλιάδες Παλαιστίνιοι, αλλά και χιλιάδες Σύριοι που έχουν βρει καταφύγιο εκεί μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Συρία. Υπολογίζεται πως στον Λίβανο βρίσκονται περισσότεροι από δυο εκατομμύρια πρόσφυγες από την Συρία.

Όπως αναφέρουν έγκυρα δημοσιεύματα στον έντυπο τύπο, οι δρόμοι που ακολουθούν είναι γνωστοί και καταγεγραμμένοι, αλλά τα κυκλώματα των δουλεμπόρων είναι καλά οργανωμένα και οι αρχές του “ελληνικού” κράτους παρουσιάζονται ανίκανες να τα ξηλώσουν. Οι λαθρομετανάστες σε πολλές περιπτώσεις φτάνουν στο αεροδρόμιο του Καΐρου με τράνζιτ πλαστές αιγυπτιακές βίζες και εν συνεχεία πετούν για Κωνσταντινούπολη. Το δρομολόγιο από εκεί και πέρα είναι γνωστό και τους φέρνει στις περισσότερες περιπτώσεις στην «πόρτα» της Ελλάδος, είτε μέσω Έβρου, είτε μέσω των νησιών.

Ήδη εδώ και μήνες, από τη στιγμή που άρχισαν να πυκνώνουν τα σύννεφα πάνω από την Μέση Ανατολή, οι μεταναστευτικές ροές είναι αυξημένες σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, πανελλαδικά, στο πρώτο εξάμηνο του 2024 παρατηρείται αύξηση κατά 122% των λαθρομεταναστευτικών ροών σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023, ενώ ακόμα δεν έχουμε τις μετρήσεις που αφορούν στον μήνα Αύγουστο, ο οποίος είναι ο μήνας κορύφωσης των λαθρομεταναστευτικών ροών.

Αύξηση κατά 75% στις παράνομες μεταναστευτικές ροές κατέγραψε και ο παντελώς άχρηστος οργανισμός Frontex στα ελληνοτουρκικά σύνορα για το πρώτο εξάμηνο του 2024. Είναι χαρακτηριστικό πως το Λιμενικό έχει επέμβει και έχει… “διασώσει” περισσότερους από τρεις χιλιάδες εισβολείς μέσα σε δυο μήνες, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, σε 171 περιστατικά. Ανάμεσα τους εντοπίστηκαν και 117 διακινητές οι οποίοι συνελήφθησαν ενώ κατασχέθηκαν δεκάδες σκάφη.

Από τον Ιούνιο του 2023 έως και τον Ιούνιο του 2024 έχουν καταγραφεί 58.582 είσοδοι, ενώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα ήταν περίπου 21.000, σημειώνοντας μια μεγάλη αύξηση. Η «ταρίφα» που πληρώνει κάθε μετανάστης στα κυκλώματα διακίνησης ανέρχεται στα 4.500 ευρώ το άτομο, σύμφωνα με τις έρευνες.

Στον Έβρο που δέχεται το πρώτο και μεγάλο κύμα μεταναστών από την Τουρκία, ο “ψευτοφράχτης” δεν έχει επ’ ουδενί καταφέρει να σταματήσει τις ροές, αφού οι δουλέμποροι καταφέρνουν και περνούν τους λαθρομετανάστες πελάτες τους από άλλα σημεία της μεθορίου. Οι δήμαρχοι της περιοχής είναι κατηγορηματικοί. Ο “φράχτης” δεν αρκεί… «οι ροές συνεχίζονται. Η φύλαξη των συνόρων αποδεδειγμένα είναι ακόμη ανεπαρκής. Όταν μιλάμε για ένα πρόβλημα παγκόσμιο, δεν έχει να κάνει με εμάς εδώ, έχει να κάνει με Ασία, με Ευρώπη, με την παγκοσμιοποίηση, δεν μπορούμε να το χειριστούμε με έναν μόνο φράχτη», δήλωνε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Διδυμοτείχου, ενώ την αύξηση των ροών σε σχέση με πέρσι σε δραματικό βαθμό επιβεβαίωσαν και άλλοι αξιωματούχοι της περιοχής.
Exit mobile version