Με ειδική πτήση αεροσκάφους της βρετανικής πολεμικής αεροπορίας RAF επέστρεψε ο γ.γ. του ΚΚΕ, Ν. Ζαχαριάδη, από το γερμανικό στρατόπεδο συγκέντρωσης Νταχάου, στο οποίο παρέμεινε σχεδόν 4 χρόνια. Κι εδώ, προκύπτει το εξής ερώτημα: πώς επέζησε στο Νταχάου ο γ.γ. ενός κομμουνιστικού κόμματος;
Ιδού πώς περιέγραψε ο ίδιος ο Ζαχαριάδης την κατάσταση στο Νταχάου, σε συνέντευξή του στον “Ριζοσπάστη”, της 31ης Μαΐου 1945: «Στο Νταχάου, η ζωή ήταν μαρτυρική. Σε κάθε κρεβάτι κοιμούνταν τρεις άνθρωποι. Η τροφή ήταν άθλια και τα βασανιστήρια φριχτά. Για ψύλλου πήδημα οι κρατούμενοι μαστιγώνονταν με 50, 75 ή 100 βουρδουλιές. Από το μαρτύριο αυτό, λίγοι κατόρθωσαν να επιζήσουν». Και μεταξύ αυτών των λίγων που επέζησαν, ο γ.γ. ενός κομμουνιστικού κόμματος! Και χωρίς ούτε ένα ίχνος βασανιστηρίου επάνω του!
Στο βιβλίο του (αριστερού) Πάνου Καλλιδώνη, γραμματέα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΟΑΕΑ), με τίτλο «Γίγαντες και Προδότες της Εθνικής Αντιστάσεως», ο συγκρατούμενος του Ζαχαριάδη, Νίκος Βογόπουλος, τον κατηγορεί ευθέως ως συνεργάτη των Γερμανών! Μάλιστα, καταγγέλλει ότι μετά από λογομαχία μαζί του, κατά την οποία είπε αγανακτισμένος στον Ζαχαριάδη «η πολιτική σκοπιμότητα λέει καλοπερνάς εσύ και εμάς να μας πετάνε στους φούρνους;», στάλθηκε στο στρατόπεδο Vilsheim για εξόντωση, αλλά τελικά κατάφερε να σωθεί. Αξίζει να αναφερθεί και η άποψη ενός ξεχωριστού ανθρώπου, του αριστερού δημοσιογράφου, συγγραφέα, ποιητή, κριτικού λογοτεχνίας, λαογράφου, μελετητή του λαϊκού πολιτισμού, αλλά και του κοινωνικού περιθωρίου, Ηλία Πετρόπουλου. Ο πολυπράγμων αυτός άνθρωπος, ήταν αυτό που λέμε «βίος και πολιτεία»! Τα έβαλε με αρχές και εξουσίες, ουκ ολίγες φορές βρέθηκε στην δίνη αυτεπάγγελτων δικαστικών διώξεων, κάποια δε από τα βιβλία του απαγορεύθηκαν και τα αντίτυπά τους κατασχέθηκαν! Όχι επί δικτατορίας, αλλά μετά την μεταπολίτευση. Ήταν και ο μόνος Έλληνας, που διεκδίκησε και πέτυχε, η ταυτότητά του να γράφει “άθεος”.
Έγραψε σχετικά με τον Ζαχαριάδη, στην «Ελευθεροτυπία» της 8/10/2000: «Ο Ζαχαριάδης γύρισε στην Αθήνα ντυμένος με αγγλική στολή. Τα μάγουλά του ήτανε καλοθρεμμένα, απόδειξη πως ο λαοφιλής αρχηγός δεν είχε πεινάσει στο στρατόπεδο. Ο Ζαχαριάδης ήτανε κάπος και, συνεπώς, μάσαγε καλά, όπως όλοι οι κάποι. Δεν τον κακολογώ, ο άνθρωπος ήθελε να σώσει το τομάρι του».