Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Ομιλία στην Τ.Ο. Δράμας για τον Μακεδονομάχο Άρμεν Κούπτσιο

 

Σε συνέχεια του φθινοπωρινού κύκλου δράσεων της Τ.Ο. Δράμας, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου προγραμματισμένη ιστορική ομιλία για τον Άρμεν Κούπτσιο, το πρωτοπαλλήκαρο του Μακεδονικού Αγώνα της ευρύτερης περιοχής. Γεννημένος στο χωριό του Βώλακα, εντάχθηκε από πολύ νεαρή ηλικία στον αγώνα υπό την καθοδήγηση του εθνομάρτυρα μακαριστού μητροπολίτη Δράμας και μετέπειτα Σμύρνης Χρυσοστόμου. Όντας εξαίρετος σκοπευτής κατόρθωσε να σκοτώσει περί τους είκοσι Βούλγαρους κομιτατζήδες τερματίζοντας την εγκληματική δράση τους πρίν πιαστεί σε τουρκική ενέδρα και οδηγηθεί στη φυλακή καταδικασμένος σε θάνατο.

Με το οργανωμένο σχέδιο απόδρασης να αποτυγχάνει λόγω ισχυρού τουρκικού στρατιωτικού σώματος, οδηγείται στην κεντρική πλατεία της Δράμας όπου απαγχονίζεται σε πλάτανο, στο σημείο που σήμερα στέκει η προτομή του. Χαρακτηριστικό του ηθικού των υποδούλων Ελλήνων το εξής: Πηγαίνοντας ο Χρυσόστομος να συλλυπηθεί τον πατέρα του Άρμεν, κατέληξε να δέχεται ο ίδιος παρηγοριά από αυτόν, λέγοντάς του “Μπορεί εγώ να έχασα το γιό μου, εσύ έχασες όμως κάτι σημαντικότερο, το πρωτοπαλλήκαρο σου!”

Τόσοι απλοί Έλληνες άφησαν πίσω τα πάντα, συνειδητά θυσιάστηκαν για την Πατρίδα, και η θυσία τους δεν πήγε εις μάτην! Ήταν η σπίθα που άναψε τη φλόγα της Ελευθερίας, ακολουθώντας την αιώνια προσταγή του Παύλου Μελά, «Εμπρός, φωτιά στη φωτιά!» Αυτή τη φλόγα μεταλαμπαδεύουμε, την Ιερή Προσταγή και Σιδερένια Θέληση πρεσβεύουμε στο Τώρα και στο Αύριο εμείς οι Χρυσαυγίτες: να παραδώσουμε την Πατρίδα δυνατότερη και μεγαλύτερη. Μας αναμένουν αλύτρωτες, η Βόρειος Ήπειρος, Μοναστήρι, η Μικρασία και ο Πόντος!

Exit mobile version