Η μακροχρόνια προετοιμασία σε πολεμικό υλικό, σε υποδομές και φυσικά σε εκπαίδευση έμψυχου δυναμικού, έφερε ως αποτέλεσμα την εποποιία του ‘40. Από την δυσχερή θέση του αμυνόμενου, γρήγορα η Ελλάς πέρασε στην αντεπίθεση και ανακατέλαβε εδάφη που ιστορικά της ανήκουν. Ήταν όμως μοιραίο, αυτά τα εδάφη, να τα ελευθερώνουμε συνεχώς με αγώνες και ηρώων αίμα και να μην έχουν απελευθερωθεί μέχρι και σήμερα…
Τα οχυρά της γραμμής Μεταξά είναι ένα τρανό παράδειγμα της συστηματικής και μεθοδικής προετοιμασίας της Άμυνας της χώρας. Οι στρατευμένοι νέοι της Ελλάδας και η νεολαία της ΕΟΝ ήταν αυτοί που επάνδρωσαν την πρώτη γραμμή του μετώπου τις πρώτες ώρες του πολέμου, την ώρα που όλη η Ελλάδα είχε κατακλυστεί από άνδρες που έσπευδαν να παρουσιαστούν στην κλήση γενικής επιστράτευσης που υπήρχε, γεμίζοντας τρένα, φορτηγά και λεωφορεία.
Το γενικότερο κλίμα και ψυχολογία «Νίκης» και θριάμβου, δεν ήταν τυχαία. Στα σχολεία αλλά και γενικότερα στην ελληνική κοινωνία, καλλιεργούνταν το κλίμα της ισχυρής Ελλάδας που η ένδοξη ιστορία της δεν της επιτρέπει την μεμψιμοιρία και την απαισιοδοξία και θα νικήσει κάθε εισβολέα.
Όλα αυτά ήταν αποτέλεσμα της μέριμνας και της προετοιμασίας που είχε σχεδιάσει ο Ιωάννης Μεταξάς, όσο και να προσπαθεί το Δεξιό και Αριστερό τσίρκο πολιτικών της Ελλάδας να το αρνηθεί, η αξία και η συμβολή του Μεταξά στο ηρωικό αυτό έπος είναι αδιαμφισβήτητες.
Το ΟΧΙ που είπε ο Μεταξάς, βρήκε σύμφωνη την πλειοψηφία του λαού, είναι γεγονός, εκτός από τους κομμουνιστές που είχαν συνάψει σύμφωνο, μη επίθεσης, με τις δυνάμεις του «Άξονα» και προσπαθούσαν να μποϊκοτάρουν κάθε προσπάθεια άμυνας και αντίστασης, μέχρι την στιγμή που ξεκίνησαν έναν ιδιοτελή αγώνα για να κάνουν την Ελλάδα μέρος του σοβιετικού εκτρώματος και δολοφόνησαν πάνω από 400.000 Έλληνες, ενώ οι Γερμανοί είχαν φύγει από την Ελλάδα.
Πολλοί διαφωνούν για το αν το «Όχι» το είπε ο Μεταξάς γιατί το πίστευε ή γιατί ήταν αναγκασμένος από την κοινή γνώμη. Παραδείγματα ηγετών που δεν «άκουσαν» την κοινή γνώμη έχουμε πρόσφατα. Ο Γεώργιος Παπανδρέου σε ζωντανή μετάδοση μας ανακοίνωσε και μας έβαλε στα μνημόνια, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας, ακύρωσε ένα δημοψήφισμα που εξέφραζε την άποψη του Ελληνικού λαού ξεκάθαρα. Και στις δυο αυτές περιπτώσεις, δεν «άνοιξε μύτη» ο παντοδύναμος ελληνικός λαός λούφαξε κάτω από την απόφαση του Ηγέτη.
Έτσι και ο Μεταξάς, εκείνο το ξημέρωμα του Οκτωβρίου, θα μπορούσε να δώσει «Γη και ύδωρ» και να μην ανοίξει μύτη!
Ο Φασίστας λοιπόν Μεταξάς είπε όχι στην φασιστική Ιταλία γιατί;
Δεν μπορούμε να συμμαχήσουμε με στρατούς εισβολής, επειδή είναι Εθνικιστές ή Χριστιανοί και να υποταχθούμε.
Τα κίνητρα μας είναι πάντα και μόνο Εθνικά!
Δεν είμαστε ΚΚΕ, να βάψουμε την Ελλάδα στο αίμα για ιδεολογικούς σκοπούς, είμαστε Έλληνες εθνικιστές της Χρυσής Αυγής και το μοναδικό χρέος που έχουμε είναι απέναντι στους νεκρούς μας ήρωες και τα γεννημένα και αγέννητα παιδιά του Έθνους!
Χ. Χ.