Με σεβασμό στη Φύση και στο περιβάλλον, ο πυρήνας δράσης Ρόδου, προέβη σε εθελοντικό καθαρισμό του πάρκου του Ροδινιού, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της «Πράσινης Πτέρυγας». Η άγνοια για τη σημαντικότητα του χώρου και η αδιαφορία των αρμόδιων φορέων, παρά το πλήθος επισκεπτών, έχουν ως αποτέλεσμα η περιοχή να παρουσιάζει εικόνα εγκατάλειψης, με αναρίθμητα απορρίμματα σε κάθε σημείο. Το Μέτωπο Νεολαίας κατέβαλε πολύωρες προσπάθειες για την, κατά το δυνατόν, αποκατάσταση του τοπίου.
Πέρα από την φυσική του ομορφιά, με τα καταπράσινα δέντρα και τα ρέοντα νερά, το Ροδίνι έχει και ιστορική αξία. Η εμφάνιση του πάρκου χρονολογείται στον 3ο με 4ο αιώνα π.Χ., συνάμα με την ίδρυση της πόλης της Ρόδου. Τμήματα της αρχαίας νεκρόπολης ακριβώς πάνω από το πάρκο επιβεβαιώνουν την αρχαία ύπαρξη του. Εκεί, εντοπίζονται τάφοι σε λαξευτούς βράχους, με επιφανέστερο τον οικογενειακό τάφο αφιερωμένο στον Πτολεμαίο τον Α΄, που συνδυάζεται με πρότυπη ελληνιστική αρχιτεκτονική.
Κατά μήκος του ρέματος συναντά κανείς Ιερά Νυμφαία, σπηλαιώδεις χώρους λατρείας και αρχαίες υπόγειες υδρευτικές στοές, κτιστές ή λαξευτές στους βράχους, από τις οποίες γινόταν η υδροδότηση της αρχαίας πόλης της Ρόδου. Μάλιστα, η παράδοση αναφέρει πως γύρω στα 330 π.Χ., ο Αισχίνης ίδρυσε εκεί τη ρητορική σχολή του. Από εκεί πέρασαν σημαντικές μορφές, όπως ο Κικέρωνας και ο Ιούλιος Καίσαρας, ενώ αργότερα ιδρύθηκε και η ρητορική σχολή του Ροδίου Απολλώνιου.
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στην ιστοσελίδα antepithesi.gr