Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Ο ισπανικός εμφύλιος και οι “Φαλαγγίτες”

Στις 28 Μαρτίου 1939, τα στρατεύματα του στρατηγού Φρανθίσκο Φράνκο εισήλθαν θριαμβευτικά στη Μαδρίτη, σηματοδοτώντας την οριστική νίκη των εθνικιστικών δυνάμεων επί των αναρχοκομμουνιστών στον Ισπανικό Εμφύλιο Πόλεμο. Η ημέρα αυτή σφράγισε την αρχή μιας νέας εποχής για την Ισπανία, όπου η σταθερότητα και η ενότητα υπερίσχυσαν των χαοτικών και αποσταθεροποιητικών στοιχείων που απειλούσαν το έθνος. Η νίκη του Φράνκο δεν ήταν απλώς στρατιωτική, αλλά πρωτίστως ιδεολογική. Ήταν η απόλυτη δικαίωση του εθνικιστικού αγώνα κατά του κομμουνισμού και του αναρχισμού, των διαλυτικών ιδεολογιών που είχαν βυθίσει την Ισπανία σε χάος και πολιτική αβεβαιότητα. Ο Φράνκο κατάφερε, μέσα από τη χαλύβδινη αποφασιστικότητά του και την αφοσίωσή του στο εθνικό ιδανικό, να ενώσει τις διάσπαρτες δυνάμεις του εθνικισμού και να ανοικοδομήσει το έθνος από τις στάχτες του πολέμου.

Κεντρική μορφή και πνευματική πηγή του κινήματος ήταν ο Χοσέ Αντόνιο Πρίμο ντε Ριβέρα, ο ιδρυτής της Φάλαγγας, ο οποίος είχε θέσει τα θεμέλια του ιδεολογικού πυρήνα του εθνικισμού. Η θυσία του και οι ιδέες του έγιναν φάρος για τον Φράνκο και τους οπαδούς του, καθώς το όραμά του για μια ενωμένη, ισχυρή και περήφανη Ισπανία αποτέλεσε την ιδεολογική ραχοκοκαλιά του αγώνα. Η δικαίωσή του επιβεβαιώθηκε όχι μόνο με την επικράτηση του εθνικιστικού στρατοπέδου αλλά και με την εφαρμογή των αρχών που ο ίδιος πρέσβευε.
Η είσοδος του Φράνκο στη Μαδρίτη ήταν περισσότερο από μια απλή στρατιωτική νίκη. Ήταν το σύμβολο της αποκατάστασης της τάξης, της ενότητας και της εθνικής αξιοπρέπειας έναντι της αναρχίας και του κομμουνιστικού κινδύνου. Το σύνθημα των αναρχοκομμουνιστών, το διάσημο «¡No pasarán!» (Δεν θα περάσουν), καταρρίφθηκε από το ηχηρό «Hemos pasado» (Περάσαμε), σηματοδοτώντας τη θριαμβευτική επικράτηση της εθνικιστικής ιδέας. Η νίκη του Φράνκο έφερε πίσω τη χαμένη υπερηφάνεια και αξιοπρέπεια του ισπανικού έθνους, εξαλείφοντας την κομμουνιστική απειλή και αποκαθιστώντας την ειρήνη και τη σταθερότητα. Η μεταπολεμική περίοδος σήμανε την ανασυγκρότηση και την πρόοδο, με το καθεστώς του Φράνκο να αποτελεί τον θεματοφύλακα της εθνικής ενότητας και της πολιτικής τάξης. Αν και οι μέθοδοι διακυβέρνησης του καθεστώτος προκάλεσαν αμφισβητήσεις, η ιστορική αλήθεια παραμένει: η Ισπανία οδηγήθηκε σε μια πορεία ανάπτυξης και ισχύος, προστατευμένη από τις καταστροφικές ιδεολογίες που απειλούσαν την ύπαρξή της.
Ο θρίαμβος του Φράνκο και η δικαίωση του οράματος του Χοσέ Αντόνιο Πρίμο ντε Ριβέρα θα μείνουν για πάντα χαραγμένα στην ιστορία, ως η στιγμή που η Ισπανία διεκδίκησε ξανά την ταυτότητά της και αποκατέστησε την εθνική της υπερηφάνεια.
Exit mobile version