Κατά 80% αυξήθηκαν οι γεννήσεις των λιποβαρών νεογνών στην χώρα μας, με τα περισσότερα νεογέννητα να μην ξεπερνούν τα 2 κιλά. Η χώρα μας είναι η πρώτη στην Ευρώπη ενώ η Κύπρος κατέχει την δεύτερη θέση, με το μεγαλύτερο ποσοστό ελλιποβαρών μωρών, σύμφωνα με το επιστημονικό περιοδικό «Cureus». Μελέτη που διεξήχθη από το 1980 έως το 2023, ανέλυσε επίσημα στοιχεία για τις γεννήσεις στην Ελλάδα, με βάση τα αρχεία πιστοποιητικών γέννησης. Συνολικά αναλύθηκαν πάνω από 4.5 εκατομμύρια γεννήσεις, οι οποίες κατηγοριοποιήθηκαν κατά βάρος γέννησης. Οι σημαντικές ανοδικές τάσεις στις γεννήσεις λιποβαρών νεογνών, σημειώθηκαν στις δεκαετίες του 1990 και του 2000 και έκτοτε συνεχίζεται το ίδιο μοτίβο. Ως λιποβαρή θεωρούνται τα παιδιά που έχουν χαμηλό βάρος κατά τη γέννηση ή/και χαμηλό ύψος σε σύγκριση με τις φυσιολογικές τιμές, δηλαδή όσα είναι κάτω από 2 κιλά. Τα μωρά αυτά έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για διάφορες παθήσεις και ασθένειες.
Η Ελλάδα έχει υψηλό ποσοστό γεννήσεων από μητέρες σε προχωρημένη ηλικία, γεγονός που αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου, όπως τονίζουν οι συγγραφείς της μελέτης. Επιπλέον, σημαντικός παράγοντας κινδύνου είναι ο σύγχρονος τρόπος ζωής της μητέρας, όπως για παράδειγμα η κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα, η κακή διατροφή κι η έκθεση της μητέρας σε ρυπογόνες ουσίες, ενώ σε άλλο σημείο της μελέτης, διαβάζουμε ότι τα ποσοστά λιποβαρών νεογέννητων είναι υψηλότερα σε οικογένειες που έχουν χαμηλότερο εισόδημα και δυσκολότερες συνθήκες διαβίωσης.
Είναι πλέον προφανές πως η υιοθέτηση του μοντέρνου τρόπου ζωής που αποκόπτει τους ανθρώπους από το φυσικό τους περιβάλλον, η επιρροή του καπιταλιστικού και του φεμινιστικού μοντέλου διαβίωσης, καθώς κι οι συνθήκες φτώχειας των ελληνικών νοικοκυριών οδηγούν τις γυναίκες σε ένα δυσχερές αδιέξοδο, περιορίζοντας τις δυνατότητές τους για μια ισορροπημένη ζωή. Οι «ελευθερίες» που μας προσφέρονται φαίνεται να συγκαλύπτουν άλλη μια παγίδα, η οποία αποδεικνύεται επιζήμια για τις νεότερες γενιές.