Τα βασικά συμπεράσματα της ετήσιας έκθεσης της ΓΣΕΕ για την Ελληνική οικονομία αναφέρουν πως την περίοδο 2019-2024 η πραγματική παραγωγικότητα της εργασίας στο σύνολο της οικονομίας αυξήθηκε κατά 1,2%, αλλά το μέσο πραγματικό ωρομίσθιο μειώθηκε κατά 4,7%. Η βελτίωση της παραγωγικότητας της εργασίας δεν μετουσιώνεται σε αυξημένα πραγματικά ωρομίσθια. Ως αποτέλεσμα, στην Ελλάδα το μερίδιο κερδών αυξήθηκε και το μερίδιο μισθών υποχώρησε. Ειδικότερα, το 2024 το μερίδιο κερδών στην Ελλάδα ήταν 50,2% του ΑΕΠ, όταν στην Ε.Ε. ήταν 41% του ΑΕΠ.
Εν ολίγοις οι πραγματικοί μισθοί και τα ωρομίσθια πέφτουν ενώ τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων και των τραπεζών εκτοξεύονται. Για παράδειγμα, τα κέρδη των εισηγμένων στο χρηματιστήριο ομίλων εξαπλασιάστηκαν από το 2019. H Ελλάδα συνεχίζει και επί των ημερών του καθεστώτος Μητσοτάκη να αποτελεί χώρα εργαζόμενων φτωχών! Έξι χρόνια μετά το υποτιθέμενο τέλος των μνημονίων η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι πρωταθλήτρια της Ευρώπης στα ποσοστά υποκειμενικής φτώχειας καθώς πάνω από τα 2/3 των Ελλήνων πολιτών αισθάνονται φτωχοί.
Οι στατιστικές έρευνες δείχνουν ότι οι πολίτες αρχίζουν να αντιλαμβάνονται πλήρως την κατάστασή τους και σε συνδυασμό με την ακρίβεια που μαστίζει τα Ελληνικά νοικοκυριά. Το αφήγημα περί οικονομικής ανάπτυξης σε συνδυασμό με τις γεωπολιτικές εντάσεις και την συνεχιζόμενη αύξηση της τιμής της ενέργειας παρουσιάζει ένα δυσοίωνο μέλλον, ιδιαίτερα για τις νέες γενιές που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, ώστε να σκεφτούν να δημιουργήσουν οικογένεια με συνέπεια η Ελλάδα να αντιμετωπίζει ένα οξύ δημογραφικό πρόβλημα και τα Ελληνόπουλα να παίρνουν και πάλι το δρόμο της ξενιτιάς!