“Ο Πατριωτισμός του Καποδίστρια είχε ταυτιστεί με την ορθοδοξία και την εθνική ανεξαρτησία, όχι όμως με την πολιτική ελευθερία και τα πολιτικά δικαιώματα.”
George Finlay
Πράγματι ο Ιωάννης Καποδίστριας, αναλαμβάνοντας ως πρώτος Κυβερνήτης το 1828, κατήργησε το φιλελεύθερο Σύνταγμα της Τροιζήνας (1827), έκλεισε τη Βουλή και την αντικατέστησε με ένα απλά συμβουλευτικό όργανο χωρίς εξουσία, το «Πανελλήνιο», και συγκέντρωσε την εξουσία για να αντιμετωπίσει την αναρχία εγκαθιδρύοντας προσωρινή συγκεντρωτική διοίκηση.
Η μεγάλη επιτυχία της ταινίας «Καποδίστριας» του κυρίου Σμαραγδή δυσαρέστησε σφοδρά την αριστερά που καταδυναστεύει πνευματικά τη χώρα. Ο Καποδίστριας, γι αυτούς, ήταν ένας αντιδραστικός, ένας «φασίστας» και τον έχουν καταγγείλει επίσημα στα κείμενα τους. Ο ίδιος ο ιστορικός του κόμματος Κορδάτος έχει γράψει τα χειρότερα για αυτόν. Άρθρα εναντίον του Καποδίστρια έγραψαν και οι γνωστοί από την δίκη κατήγοροι της Χρυσής Αυγής, Καμπαγιάννης και Παπαδάκης
Γράφει ο Ριζοσπάστης:
“Χαρακτηρίζοντας τον Καποδίστρια για τις πολιτικές του ιδέες ο Γ. Κορδάτος σημειώνει με έμφαση πως ήταν «συντηρητικός ως το κόκαλο και πιστός υπηρέτης της Ρωσικής πολιτικής». Για το ίδιο ζήτημα ο Τ. Βουρνάς γράφει πως ήταν «αριστοκράτης στην καταγωγή, ολιγαρχικός στις ιδέες, δοκιμασμένος από την εποχή της Ρωσοκρατίας στα Εφτάνησα (1804), οπόταν σαν πληρεξούσιος της ξένης κατοχής έπνιξε στο αίμα την αγροτική εξέγερση της Κεφαλονιάς, είχε πάρει σαφή θέση υπέρ του φεουδαρχισμού». Ακόμη πιο επικριτικός με τον Καποδίστρια είναι ο Γ. Ζέβγος, ο οποίος σημειώνει σχετικά: «Ηταν αντιδραστικός διπλωμάτης της σχολής Μέτερνιχ, στεγνός και πεισματάρης γραφειοκράτης, φανατικός οπαδός του τσαρισμού στην εσωτερική και εξωτερική πολιτική».
Οι «πατριώτες» ή άλλως επαγγελματίες «εθνικόφρονες» τίμησαν, έτσι λένε, τα 200 χρόνια της Επαναστάσεως του 1821. Μέσα στα πλαίσια της «τιμής» για τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του Γένους υποχωρούν στο Αιγαίο. Μήπως πρέπει να τιμήσουν και τους «αραπάδες» του Ιμπραήμ, αυτούς που σφάζανε ανελέητα σε Μοριά και Μεσολόγγι, στα πρόσωπα των… «νέων ελλήνων» του «συνταγματικού τόξου»;
Όσο για τον Καποδίστρια, οι φιλελεύθεροι καθηγητές του «Ελλάδα 2021», τον χαρακτήρισαν «φασίστα» γιατί δεν ήθελε Σύνταγμα και αντίθετα υμνούν τον κακό δαίμονα του 1821, τον ξενόδουλο και ραδιούργο Μαυροκορδάτο. Απόλυτα φυσικό! Τέκνα του Μαυροκορδάτου είναι και αυτοί τόσο οι φιλελεύθεροι, όσο και οι μαρξιστές, που ομοίως κατηγορούν τον Καποδίστρια χέρι-χέρι με αυτούς που κυβερνούν την Πατρίδα μας.

