Ο διάσημος Ρώσος φιλόσοφος Alexander Dugin σχολίασε με ιδιαίτερα αυστηρό τρόπο την ατμόσφαιρα που επικρατεί στη Μόσχα μετά τις πρόσφατες επιθέσεις ουκρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Όπως ανέφερε, βρέθηκε στο κέντρο της ρωσικής πρωτεύουσας αμέσως μετά τις επιθέσεις και εντυπωσιάστηκε από την αίσθηση κανονικότητας που επικρατούσε. Σύμφωνα με τον ίδιο: «Όσο πλησιάζει κανείς στο κέντρο της Μόσχας, τόσο πιο ανέμελα φαίνονται τα πρόσωπα και το βάδισμα των περαστικών».
Ο Dugin υποστήριξε ότι στην πόλη επικρατεί μια κατάσταση «παραλυτικής ύπνωσης», η οποία, όπως είπε, εμποδίζει τους πολίτες να αντιληφθούν την πραγματικότητα του πολέμου! Οι δηλώσεις του έγιναν μετά τις πρόσφατες επιθέσεις ουκρανικών UAV στη ρωσική πρωτεύουσα και την περιφέρεια της Μόσχας. Περιέγραψε μια εικόνα πλήρους καθημερινότητας στο κέντρο της πόλης. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε: «Οι άνθρωποι περπατούν ήρεμα στους όμορφους δρόμους και στις προκυμαίες, ανάμεσα σε λουλούδια και φώτα. Δεν υπάρχει κανένα ίχνος πολέμου στα πρόσωπά τους». Κατά την άποψή του, η κοινωνία πρέπει να αντιμετωπίσει πιο άμεσα την πραγματικότητα της σύγκρουσης. Ο ίδιος τόνισε ότι «η προσπάθεια διατήρησης της εικόνας μιας ειρηνικής ζωής γίνεται ανήθικη».
Ο Ρώσος ακαδημαικός κάλεσε τους πολίτες να αντιμετωπίσουν ανοιχτά την κατάσταση. Υποστήριξε ότι απαιτείται ειλικρινής δημόσιος διάλογος, ότι η κοινωνία πρέπει να αναγνωρίσει το κόστος της σύγκρουσης και ότι δεν πρέπει να αποκρύπτονται οι συνέπειες του πολέμου. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Υπάρχει πόλεμος και γίνεται ολοένα πιο σκληρός. Πρέπει να συνέλθουμε και να ξυπνήσουμε»!
Στο ίδιο κλίμα κινήθηκε και ο επιχειρηματίας Konstantin Malofeev, ιδρυτής του τηλεοπτικού δικτύου Tsargrad. Με ανάρτησή του διερωτήθηκε τι ακόμη πρέπει να συμβεί ώστε η Ρωσία να προχωρήσει σε πιο αποφασιστικές ενέργειες. Σύμφωνα με τον Malofeev: «Τι άλλο πρέπει να συμβεί; Τι περιμένουμε;» Ο Ρώσος επιχειρηματίας άφησε να εννοηθεί ότι η σημερινή προσέγγιση της Μόσχας δεν επαρκεί για να αντιμετωπίσει τις εξελίξεις.
Οι τοποθετήσεις των Dugin και Malofeev αντικατοπτρίζουν τη συζήτηση που διεξάγεται σε ορισμένους πολιτικούς και αναλυτικούς κύκλους στη Ρωσία σχετικά με τη στρατηγική που ακολουθείται στον πόλεμο. Την ίδια στιγμή, η επίσημη ρωσική ηγεσία συνεχίζει να υποστηρίζει ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις εξελίσσονται σύμφωνα με τους στόχους που έχουν τεθεί, ενώ παράλληλα συνεχίζονται οι επιθέσεις και από τις δύο πλευρές του μετώπου.

