Όλοι ξέρουμε ότι μετά την κατάρρευση του Μετώπου τμήμα του Στρατού «επαναστάτησε »και κατευθύνθηκε όχι στο μέτωπο για να συγκρατήσει τους Τούρκους ,αλλά προς την …Αθήνα ,για να ρίξει την αντιβενιζελική Κυβέρνηση , όπως και το κατόρθωσε .Τι συνέβη όμως ; Ο ίδιος ο Γονατάς στα Απομνημονεύματα του (ένα αληθινά πολύτιμο ντοκουμέντο ) αναφέρει ότι από τις Αρχές του 1922 είχε σχηματιστεί συνωμοτική ομάδα μέσα στο Στράτευμα της Μικράς Ασίας με στόχο να ανατραπεί η ηγεσία του Στρατεύματος και η κυβέρνηση των Αθηνών.
Οι ίδιοι οι συνωμότες τοποθέτησαν ,όταν ξέσπασε το Κίνημα σε Χίο και Λέσβο , ως ηγέτη τον Στυλιανό Γονατά που είχε την φήμη ικανού Αξιωματικού και μετριοπαθούς φιλοβασιλικού. Τελικά την κρίσιμη ώρα της μάχης στο Αφιόν Καραχισάρ ο Νικόλαος Πλαστήρας και το 5/42 Σύνταγμα Ευζώνων που διοικούσε έφυγαν απροειδοποίητα από την μάχη αφήνοντας ακάλυπτο τον Στρατό Μας απέναντι στον Κεμάλ και η ρήξη του Μετώπου επήλθε εύκολα.
Για όσους δεν καταλαβαίνουν τι εστί Σύνταγμα Ευζώνων , αναφέρω ότι τότε ήταν το επίλεκτο Σώμα του Στρατού ,κάτι σαν τις σημερινές Ειδικές Δυνάμεις , και φυσικά θα έμενε ως το τέλος στο πεδίο της Μάχης και δεν θα έφυγε πρώτος για να πάρει αντίστροφο δρόμο και να ρίξει την Κυβέρνηση των Αθηνών (αυτές τις σε βαθμό προδοσίας πράξεις του Νικολάου Πλαστήρα θα αποκαλύψει η Επιτροπή που συγκροτήθηκε από τους βενιζελικούς διοικούντες υπό τον Στρατηγό Μαζαράκη το 1923-1924 και η οποία Επιτροπή διώχθηκε από τους Γονατά και Πλαστήρα ,για να μην αποκαλυφθεί η αλήθεια.
Η φήμη του Πλαστήρα ως φυγά τον συνόδευε για δεκαετίες αλλά η πολιτική σκοπιμότητα θεοποίησε τον «μαύρο καβαλάρη»-προσωνύμιο του ήρωα Ιωάννη Βελισαρίου ,το οποίο έκλεψαν ο Πλαστήρας και οι οπαδοί του ). Μπήκαν όλοι αυτοί σε πλοία για τον Πειραιά για να ρίξουν την Κυβέρνηση ,ενώ άφηναν πίσω αβοήθητους τους ελληνικούς πληθυσμούς στην Μικρά Ασία στο έλεος των τσετών Τούρκων .
Είναι φρικιαστικές οι εικόνες από την μια των Ελλήνων που είναι αβοήθητοι στην Προκυμαία της Σμύρνης και την ίδια ώρα να παρελαύνουν κορδωτοί στους δρόμους της Αθήνας οι Αξιωματικοί του Κινήματος , της «Επαναστάσεως του 1922» όπως αυτοχαρακτηρίστηκε , την οποία σπονσοράρισε δεόντως ο βενιζελικός Τύπος με επικεφαλής το «Ελεύθερον Βήμα » του Δημητρίου Λαμπράκη που είχε προ της καταρρεύσεως του Μετώπου πρωτοσέλιδες φωτογραφίες του Πλαστήρα και των λοιπών «αστέρων»,για να τους μάθει η Κοινή Γνώμη ,καθώς σε λίγο θα τους είχε ως πολιτικούς ηγέτες!
Την συνωμοσία αυτών επέτρεψαν η αδράνεια πολλών παραγόντων που ήθελαν κάπως να ανατραπεί η κατάσταση στην Ελλάδα ,ενώ αυτοί όλοι οι επίορκοι Αξιωματικοί αμέσως με την απαίτηση της Εξουσίας και την κατάκτησή της έδωσαν διαπιστευτήρια νομιμοφροσύνης στους … Μεγάλους Συμμάχους μας , από τους οποίους οι Γάλλοι και οι Ιταλοί είχαν απροκάλυπτα και αισχρά στηρίξει τους Τούρκους εις βάρος μας

