Η ήττα της Ελλάδας είναι προσωρινή», είπε, «η Ελλάδα είναι συνηθισμένη στις καταστροφές και θα μετατρέψει και αυτή σε ευλογία. Οι Μικρασιάτες Έλληνες θα φέρουν νέα δύναμη στην ηπειρωτική χώρα· θα εισαγάγουν νέες δεξιότητες και επαγγέλματα. Συναγωνιζόμενοι μαζί τους, οι “Παλαιοελλαδίτες” θα αναγκαστούν να αναβαθμίσουν την επιχειρηματικότητά τους. Ένα κύμα πατριωτισμού θα σαρώσει κάθε ελληνική κοινότητα στον Κόσμο».
«Η φύση απεχθάνεται το κενό», συνέχισε ο καθηγητής Χαουσχόφερ, «χρήματα από Έλληνες και φίλους των Ελλήνων θα εισρεύσουν από όλες τις γωνιές της Γης. Πολλοί Έλληνες από πολλές χώρες θα επιστρέψουν στην αρχαία πατρίδα τους. Θα φέρουν νέες οπτικές και θα ενισχύσουν τους δεσμούς ανάμεσα στη Μητέρα Πατρίδα και τα παιδιά της που προηγουμένως είχαν σχεδόν χαθεί για την Ελλάδα».
«Η Ελλάδα είναι σημαντική για τα μελλοντικά σχέδια της Γερμανίας», είπε ο καθηγητής. «Θα σου πω γιατί, καθώς και κάτι για το πώς θα τους χρησιμοποιήσουμε».
Από τον Καθηγητή έμαθα ότι ο ίδιος και οι διαμορφωτές πολιτικής της Γερμανίας θεωρούσαν την Ελλάδα ως το «Κλειδί» για την Ανατολική Ευρώπη. Σε κάθε σταυροδρόμι του Κόσμου· στη ζούγκλα, στα λιμάνια και στις πολυπληθείς πόλεις κάθε ηπείρου, η Ελλάδα διαδραματίζει ρόλο στο εμπόριο, στο εξωτερικό εμπόριο· οι Έλληνες διαδραματίζουν ρόλο στην πολιτική και στην κατασκοπεία.
Η Ελλάδα είναι το σημαντικότερο έθνος στα Βαλκάνια. Η χώρα της Ελλάδας προσφέρει τη χερσαία γέφυρα ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση· η χερσόνησός της προβάλλει μέσα στη Μεσόγειο και, σαν τροχονόμος, ρυθμίζει την κυκλοφορία Ανατολής και Δύσης. Οι Έλληνες ζούσαν επί γενεές παντού. Ήταν «παρατηρητές» κατ’ εξοχήν. Η ιστορία, η παράδοση και οι ικανότητές τους τούς καθιστούσαν ιδανικούς μυστικούς πράκτορες.
Ο καθηγητής Χαουσχόφερ πρότεινε να προσελκύσουν/εξαγοράσουν [traduce] ορισμένους εξέχοντες Έλληνες στην Ελλάδα και, μέσω αυτών, να διορίσουν πράκτορες σε όλο τον Κόσμο. Η ίδια η Ελλάδα, στον επερχόμενο πόλεμο, θα εξαναγκαζόταν να ταχθεί στο πλευρό της Γερμανίας. Κάποια μέρα θα γινόταν μια άλλη επανάσταση στην Ελλάδα.
Ο Καθηγητής πίστευε ότι στον προηγούμενο Παγκόσμιο Πόλεμο η αχίλλειος πτέρνα της Γερμανίας ήταν η Ελλάδα. Στον νέο πόλεμο, η Γερμανία δεν θα επαναλάμβανε το λάθος της. Όμως, δυστυχώς για την Ελλάδα, τελικά το επανέλαβε παρασυρόμενη από την Ιταλία και πράκτορες των Βρετανών όπως ήταν ο Τσιάνο.

