Αποκάλυψη των προθέσεων του State Department για την Τουρκία!

Την περασμένη Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2020, στα πλαίσια ενημέρωσης των δημοσιογράφων για το ταξίδι του Αμερικανού υπουργού εξωτερικών Mike Pompeo σε διάφορα κράτη συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, οι αξιωματούχοι του State Department που μετείχαν της ενημέρωσης, προέβησαν σε πολύ ενδιαφέρουσες αποκαλύψεις των προθέσεων τους για την Τουρκία.

Στην ενημέρωση, ο υψηλός αξιωματούχος του State Department (Senior State Department Official One όπως χαρακτηριστικά ονομάζεται στο κείμενο επικοινωνίας) αναφέρεται μεταξύ άλλων στη σύντομη επίσκεψη Pompeo στην Κωνσταντινούπολη και στις επαφές που θα έχει εκεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Paul Russell, Έξαρχο του Πάπα στην Τουρκία.

Υπάρχει έντονο παρασκήνιο πίσω από τις επαφές του Mike Pompeo με ηγέτες του (Δυτικού) Ορθόδοξου κόσμου και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας (μια στρατηγική που σημειολογικά ξεκίνησε ο Pompeo με την επίσκεψή του στην Αθήνα τον Οκτώβρη του 2019) για το οποίο επιφυλάσσομαι να ενημερώσω τους αναγνώστες σε εύλογο χρόνο.

Η επίσκεψη Pompeo στην Κωνσταντινούπολη θα ολοκληρωθεί με την επίσκεψή του στο Τζαμί Rustem Pasha με το λαμπρό διάκοσμο του Λεβάντε και το θρησκευτικό σχολείο που φιλοξενεί στις μέρες μας.

Επίσημα, η ατζέντα των συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη περιλαμβάνει θέματα θρησκευτικών ελευθεριών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και θέματα καταπολέμησης των θρησκευτικών διαχωρισμών. Στην πραγματικότητα, τα θέματα που θα συζητηθούν αφορούν τον πυρήνα της Υψηλής Πολιτικής των ΗΠΑ στην περιοχή!

Με το τέλος της ενημέρωσης σειρά είχαν οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων (πάντα μέσω βιντεοκλήσης).

Υψηλή Πολιτική με απουσία πολιτικών…

Στις ερωτήσεις τους οι περισσότεροι δημοσιογράφοι στάθηκαν στο γεγονός ότι από όλες τις επισκέψεις Pompeo, μόνο στην Κωνσταντινούπολη δεν θα δει τούρκους πολιτικούς.

Συγκεκριμένα σε σχετική ερώτηση του Matt Lee, διπλωματικού συντάκτη του Associated Press, ο αξιωματούχος του State Department απάντησε:

“… There are no meetings with Turkish officials planned now. We just have a very tight schedule in Istanbul, and I believe senior Turkish officials also have their own travel schedule.”

«Δεν έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις με Τούρκους επισήμους. Έχουμε ένα σφικτό πρόγραμμα στην Κωνσταντινούπολη και πιστεύω ότι και οι Τούρκοι επίσημοι έχουν και εκείνοι το δικό τους πρόγραμμα επισκέψεων.»

Ανάλογη ερώτηση υπέβαλε ο Will Mauldin της The Wall Street Journal. Μάλιστα στην δική του ερώτηση ήταν πολύ πιο συγκεκριμένος:

“… is it due to the friction with Turkey over things ranging from the Azerbaijan-Azeri conflict to new weapon systems from Russia?”

« … [Η μη συνάντηση Pompeo με τούρκους πολιτικούς στην Κωνσταντινούπολη] οφείλεται στην τριβή που υπάρχει με την Τουρκία για θέματα όπως η σύγκρουση Αζερμπαϊτζάν-Αρμενίας έως τα οπλικά συστήματα από τη Ρωσία;»

Η απάντηση που έλαβε από τον εκπρόσωπο του State Department ήταν η ακόλουθη:

“On your question regarding Turkey, it is just...

Διαβάστε περισσότερα στο liberal.gr

bbax

denksexno

FREEGD

synedrio ideologiko

synedrio programma

banner ethnikismos

banner oikonomiki enisxisi