Στο πλευρό της Αρμενίας το Ιράν

Σύμμαχος της Τουρκίας το Ιράν μας έλεγαν τα αμερικανόδουλα παπαγαλάκια που παριστάνουν τους έγκυρους αναλυτές και γεωπολιτικούς. Γιατί τώρα αφού είναι σύμμαχος της Τουρκίας παίρνει το μέρος της Αρμενίας;

Επίσημα το Ιράν έκανε γνωστή την πρόθεσή του να υποστηρίξει την Αρμενία, στον πόλεμο με το Αζερμπαϊτζάν και μάλιστα, ως πρώτη ενέργεια ήταν η μετακίνηση αρμάτων μάχης και πυροβολικού στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν.

Όπως έγινε γνωστό, προς το παρόν, έχουν μετακινηθεί τουλάχιστον 20 οβιδοβόλα και 30 άρματα μάχης T-72.

Οι ενέργειες αυτές του Ιράν, έρχονται μετά από την επίθεση του στρατού του Αζερμπαϊτζάν, πριν από λίγες ημέρες, σε ιρανικούς οικισμούς και πόλεις που βρίσκονται στη συνοριακή γραμμή των δύο χωρών.

Η μεταφορά του στρατιωτικού εξοπλισμού αποτελεί προειδοποίηση προς το Μπακού να εγκαταλείψει οποιεσδήποτε σκέψεις για επιθέσεις σε ιρανικό έδαφος και από αυτήν την άποψη, η Τεχεράνη είναι σημαντικά ανώτερη στρατιωτικά από το γειτονικό κράτος.

Μεταξύ Τουρκίας και Περσίας έχουν γίνει δεκάδες πόλεμοι για 300 και πλέον χρόνια, ένας μάλιστα από αυτούς ήταν ιδιαίτερα σημαντικός για την Επανάσταση του 1821. Φυσικά και δεν γνωρίζουν ούτε μαθαίνουν στα σχολεία οι Έλληνες τίποτε ότι όταν ξεκίνησε η Εθνική Επανάσταση του 1821 υπήρχε πόλεμος μεταξύ Τουρκίας και Περσών.

Ο Πόλεμος Οθωμανών – Κατζάρ, από την ομώνυμη περσική δυναστεία έγινε το 1821 -1823. Οι Πέρσες προκάλεσαν τον πόλεμο με τους Τούρκους και κινήθηκαν εναντίον τους στη δυτική Αρμενία. Οι Τούρκοι ανέλαβαν την πρωτοβουλία και μια στρατιά τους, με επικεφαλής τον πασά της Βαγδάτης, εισέβαλε στο περσικό έδαφος. Οι Τούρκοι όμως ηττήθηκαν και οι Πέρσες, με επικεφαλής τον Μοχάμεντ Αλί Μιρζά, τους καταδίωξαν μέχρι τη Βαγδάτη την οποία και πολιόρκησαν.

Η κρίσιμη σύγκρουση όμως δόθηκε στο αρμενικό μέτωπο. Επικεφαλής μια στρατιάς 30.000 Περσών ήταν ο πρίγκιπας διάδοχος Αμπά Μιρζά, μια μεγάλη στρατιωτική και πολιτική προσωπικότητα της Περσίας του καιρού του. Απέναντι οι Τούρκοι είχαν συγκεντρώσει μια επιβλητική δύναμη 50.000 ανδρών με σκοπό να τον συντρίψουν.

 Η κρίσιμη μάχη δόθηκε κοντά στο Ερζερούμ (βυζαντινή Θεοδοσιούπολη). Εκεί ο Αμπάς Μιρζά κατάφερε να συντρίψει τους Τούρκους αν και ο στρατός του υστερούσε αριθμητικά του αντιπάλου. Κατόπιν της ήττα αυτής οι Τούρκοι υποχρεώθηκαν να στείλουν ενισχύσεις στο περσικό μέτωπο, ενισχύσεις που θα μπορούσαν να έχουν σταλεί στην Ελλάδα.

bbax

denksexno

FREEGD

synedrio ideologiko

synedrio programma

banner ethnikismos

banner oikonomiki enisxisi