Ο Ιούλιος της μεγάλης προδοσίας

Ο Ιούλιος της μεγάλης προδοσίας

Δεν θα μάθουμε ποτέ ολόκληρη την Αλήθεια για το τι συνέβη εκείνο τον τραγικό Ιούλιο του 1974 και τα ερωτήματα είναι κρίσιμα και ακόμη αναπάντητα. Γιατί η Ελλάδα δεν χρησιμοποίησε τα υπερσύγχρονα οπλικά της συστήματα όπως τα υποβρύχια T-209/1200 και τα μαχητικά F-4E Phantom με τα οποία θα μπορούσε να ακυρωθεί εν τη γενέσει της η τουρκικής εισβολή.

Στο ραδιόφωνο της Κύπρου ΠΟΛΙΤΗΣ 107,6 είχε μιλήσει  τέτοιες μέρες πριν τρία χρόνια, ο τηλεγραφητής του υποβρυχίου ΓΛΑΥΚΟΣ.

Όπως είναι γνωστό το υποβρύχιο του ελληνικού ναυτικού ‘‘Γλαύκος’’, αν και στις 20 Ιουλίου 1974 βρισκόταν ανοιχτά της Κερύνειας, πήρε εντολή να επιστρέψει στη Ρόδο.

«Όλα τα σήματα εκείνων των έξι ωρών βρίσκονται στο ημερολόγιο πλοίου, το οποίο βρίσκεται στο φάκελο της Κύπρου», δήλωσε στον ΠΟΛΙΤΗ 107.6 ο Χαράλαμπος Γιακουβάκης, απόστρατος αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού, ο οποίος τις πρώτες ημέρες της τουρκικής εισβολής ήταν τηλεγραφητής στην επιστασία ασυρμάτου στο υποβρύχιο του ελληνικού πολεμικού ναυτικού ‘‘Γλαύκος’’, το οποίο αν και στις 20 Ιουλίου 1974 βρισκόταν ανοιχτά της Κερύνειας, πήρε εντολή να επιστρέψει στη Ρόδο.

Ήταν ο άνθρωπος που λάμβανε τα σήματα από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού εκείνη τη μέρα.

Τα υπερσύγχρονα για την εποχή υποβρύχια ΓΛΑΥΚΟΣ (S110) και ΝΗΡΕΥΣ (S111) διατάχθηκαν να πλεύσουν προς τη Κύπρο, προτού ανακληθούν δύο φορές.

«Από τις 13-14 τορπίλες του υποβρυχίου, το 50% να είχε ευστοχία θα επέφερε βαρύ πλήγμα στο τουρκικό ναυτικό», δήλωσε ο Χαράλαμπος Γιακουμάκης.

Θα απαντήσει κανείς 46 χρόνια μετά ποιος και γιατί διέταξε τα υποβρύχια να επιστρέψουν και τα ΦΑΝΤΟΜ να μην πάνε ποτέ στην Κύπρο;

Λένε ότι αποκλειστικά υπεύθυνοι ήταν οι άνθρωποι του στρατιωτικού καθεστώτος… Αυτό που είναι γεγονός είναι ότι την εντολή τότε στα υποβρύχια την έδωσε ο Αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού Αντιναύαρχος Αραπάκης, ο οποίος όχι μόνον δεν εδιώχθη από την “δημοκρατία” της μεταπολιτεύσεως, αλλά ήταν και καλεσμένος για πολλά χρόνια κάθε 24 Ιουλίου στο προεδρικό μέγαρο στην γιορτή της δημοκρατίας!

Comments Off on Ο Ιούλιος της μεγάλης προδοσίας

Filed under ΙΣΤΟΡΙΑ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Comments are closed.