Προτεραιότητα για τη δημόσια υγεία η αντιμετώπιση της άνοιας

Η άνοια, με πιο συχνή μορφή τη νόσο Αλτσχάιμερ, χαρακτηρίζεται από τους επιστήμονες ως η επιδημία του 21ου αιώνα. Σύμφωνα με στοιχεία της Εταιρείας Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών Αθηνών, 36 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από αυτή, ενώ ο αριθμός των ασθενών στην Ευρώπη ανέρχεται σε 7.300.000 και στην Ελλάδα σε 200.000 και αυξάνεται αλματωδώς. Παρότι, όμως, αποτελεί μείζον ιατρικό και κοινωνικό πρόβλημα, στη χώρα μας υπάρχει δραματική έλλειψη δομών και υπηρεσιών για τους ανοϊκούς ασθενείς και τους φροντιστές τους. Η Πολιτεία οφείλει να θέσει σε εφαρμογή ένα εθνικό σχέδιο δράσης προκειμένου η αντιμετώπιση της άνοιας και ειδικότερα της νόσου Αλτσχάιμερ να αποτελέσει προτεραιότητα στον τομέα της υγείας.

Σε μία δίκαιη κοινωνία άρθρα σαν και αυτό θα ήταν περιττά, αλλά η πραγματικότητα που μας έχει επιβάλει ο Σαμαράς και τα αφεντικά του μας «αναγκάζουν» να ασχοληθούμε με το θέμα. Σε μια δίκαιη κοινωνία θα υπήρχαν οι εξειδικευμένες δομές και υπηρεσίες για τους ασθενείς που πάσχουν από άνοια, αλλά και παράλληλα θα διατίθονταν κονδύλια για την έρευνα σχετικά με την νόσο Αλτσχάιμερ. Σε μια δίκαιη κοινωνία η παροχή επιδομάτων και βοηθημάτων για τις οικογένειες των ασθενών θα ήταν διασφαλισμένη και οι αρμόδιες αρχές θα μεριμνούσαν για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση τους κοινού ούτως ώστε να προλαμβάνετε και να διαγιγνώσκεται έγκαιρα η άνοια. Η δίκαιη κοινωνία είναι η κοινωνία της Χρυσής Αυγής.

Το θέμα έχει τεθεί στο Ελληνικό Κοινοβούλιο από τον Βουλευτή της Χρυσής Αυγής Αντώνη Γρέγο.

Ερώτηση για τη δημόσια υγεία και την αντιμετώπιση της άνοιας

ΠΡΟΣ:

ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ

ΘΕΜΑ: «Προτεραιότητα για τη δημόσια υγεία η αντιμετώπιση της άνοιας»

Η άνοια, με πιο συχνή μορφή τη νόσο Αλτσχάιμερ, χαρακτηρίζεται από τους επιστήμονες ως η επιδημία του 21ου αιώνα. Σύμφωνα με στοιχεία της Εταιρείας Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών Αθηνών, 36 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από αυτή, ενώ ο αριθμός των ασθενών στην Ευρώπη ανέρχεται σε 7.300.000 και στην Ελλάδα σε 200.000 και αυξάνεται αλματωδώς. Παρότι, όμως, αποτελεί μείζον ιατρικό και κοινωνικό πρόβλημα, στη χώρα μας υπάρχει δραματική έλλειψη δομών και υπηρεσιών για τους ανοϊκούς ασθενείς και τους φροντιστές τους. Η Πολιτεία οφείλει να θέσει σε εφαρμογή ένα εθνικό σχέδιο δράσης προκειμένου η αντιμετώπιση της άνοιας και ειδικότερα της νόσου Αλτσχάιμερ να αποτελέσει προτεραιότητα στον τομέα της υγείας.

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

Θα προβεί στην ίδρυση εξειδικευμένων δομών και υπηρεσιών για τους ασθενείς που πάσχουν από άνοια;
Θα διατεθούν κονδύλια για την έρευνα σχετικά με τη νόσο Αλτσχάιμερ;
Θα υπάρξει συνεργασία των αρμοδίων φορέων σε εθνικό και πανευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπισή της;
Θα προβεί στην εκπαίδευση και υποστήριξη των φροντιστών των ασθενών;
Θα διασφαλιστεί η παροχή επιδομάτων και βοηθημάτων για τις οικογένειες των ασθενών;
Θα ληφθεί μέριμνα για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση της άνοιας;

Αθήνα, 10/09/2013
Ο Ερωτών Βουλευτής
Αντώνης Γρέγος
Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ – ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/index.php/enimerosi/view/proteraiothta-gia-th-dhmosia-ugeia-h-antimetwpish-ths-anoias#.Uj1YdsbIbSI#ixzz2fVvVUw00

Comments Off on Προτεραιότητα για τη δημόσια υγεία η αντιμετώπιση της άνοιας

Filed under ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Comments are closed.