ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΩΝ ΤΣΑΟΥΣΕΣΚΟΥ… ΜΙΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΝ ΕΛΛΑΔΙ ΟΡΦΑΝΑ ΤΟΥ!

tsaousesko-combo

 

Σαν σήμερα, τα Χριστούγεννα του 1989, γράφτηκε ο επίλογος της κομμουνιστικής δικτατορίας του Νικολάε Τσαουσέσκου, με την εκτέλεση του δικτάτορα και της συμβίας του, της διαβόητης Ελένα.

Η αρχή του τέλους, ήταν στα μέσα του μηνός, στην πόλη Τιμισοάρα, όπου σημειώθηκε εξέγερση με πρωτοστάτες τους φοιτητές. Στις 17 Δεκεμβρίου, επενέβη ο στρατός και η απαίσια «Σεκιουριτάτε» (η μυστική αστυνομία του καθεστώτος), με δεκάδες νεκρούς. Ωστόσο, αντί να καταπνιγεί η εξέγερση επεκτάθηκε! Το απόγευμα της 20ης Δεκεμβρίου, ο κόκκινος δικτάτορας έβγαλε διάγγελμα προς το λαό, χαρακτηρίζοντας την εξέγερση «ξένη επέμβαση». Την επομένη, το καθεστώς διοργάνωσε διαδήλωση συμπαράστασης στον Τσαουσέσκου στο κέντρο του Βουκουρεστίου, η οποία κατέληξε σε οδομαχίες με οργισμένους αντιφρονούντες, ενώ το ζεύγος Τσαουσέσκου την κοπάνησε έντρομο και κρύφτηκε στο παλάτι του.

Ακολούθησαν μαζικές συγκρούσεις στους δρόμους του Βουκουρεστίου και ο στρατός επενέβη σκοτώνοντας και συλλαμβάνοντας. Την επομένη, 23 Δεκεμβρίου, ανακοινώθηκε ο «θάνατος» (δολοφονία από παρακρατικούς του Τσαουσέσκου, γιατί θεωρήθηκε υπεύθυνος για την μη αποτελεσματική καταστολή της εξέγερσης) του Vasile Milea, Υπουργού Άμυνας, και τη διοίκηση του στρατού ανέλαβε πλέον ο ίδιος Τσαουσέσκου. Αμέσως μετά, επιχείρησε να απευθυνθεί στο πλήθος που ήταν συγκεντρωμένο έξω από τα γραφεία του ΚΚ Ρουμανίας, αλλά το πλήθος εισέβαλε μέσα και ο ίδιος με τη σύζυγό του φυγαδεύτηκαν με ελικόπτερο από την πίσω πλευρά του κτιρίου.

Αλλά, δεν πήγαν μακριά. Στο τέλος συνελήφθησαν από την αστυνομία, παραδόθηκαν στο στρατό, πέρασαν από Στρατοδικείο με σωρεία κατηγοριών (από κλοπή δημοσίου χρήματος μέχρι γενοκτονία του ρουμανικού λαού), καταδικάστηκαν σε θάνατο και εκτελέστηκαν την ημέρα των Χριστουγέννων του 1989.

Πρόκειται σίγουρα για μια εξόχως διδακτική ιστορία για τα εν Ελλάδι ορφανά του, που σήμερα κυβερνούν την Ελλάδα…

1 Comment

Filed under ΙΣΤΟΡΙΑ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

One Response to ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΩΝ ΤΣΑΟΥΣΕΣΚΟΥ… ΜΙΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΝ ΕΛΛΑΔΙ ΟΡΦΑΝΑ ΤΟΥ!