Η βουλευτής Β΄ Αθηνών της Χρυσής Αυγής, Ελένη Ζαρούλια είχε αναδείξει το θέμα της σπατάλης δημοσίου χρήματος για συντήρηση τζαμιού στη Ρόδο (1.000.000 ευρώ). Είχε κατατεθεί σχετική ερώτηση στον υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού κι Αθλητισμού. Ηαπάντηση που ήρθε 15 μέρες μετά ήταν… “περί ανέμων και υδάτων” και απέδειξε την προτεραιότητα που δίνει το αρμόδιο Υπουργείο σε “μνημεία” μουσουλμάνων, αφήνοντας τους αρχαιοελληνικούς ναούς να καταρρέουν. Η Χρυσή Αυγή επανέρχεται στο μείζον ζήτημα με νέα ερώτηση και σε καμία περίπτωση δεν θα αφήσει τα μνημεία του Ελληνικού πολιτισμού στο έρμαιο των ξεπουλημένων τροϊκανών.
Και επειδή δεν μείναμε ικανοποιημένοι από τις απαντήσεις του αρμόδιου υπουργού επανήλθαμε με την παρακάτω επίκαιρη ερώτηση:
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
Θέμα: «Αποκατάσταση ναού του Απόλλωνος στη Ρόδο »
Η αμφισημία των απαντήσεων της αρμόδιας Υπηρεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού (αρ. πρωτ. ΥΠ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α./ΓΡ.Αν.ΥΠ./Κ.Ε./7 της 3/8/2012 και αρ. πρωτ. ΥΠ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α./ΓΡ.Αν.ΥΠ./Κ.Ε./30 της 24/9/2012) σε σχέση με την αναστήλωση του καταρρέοντος ναού του Απόλλωνα στη Ρόδο , του οποίου οι κίονες συγκρατούνται με σύρμα, αποδεικνύει ότι οι προτεραιότητες του Υπουργείου είναι αλλότριες από τις αμιγώς επιστημονικές.
Συγκεκριμένα, ενώ στο κείμενο της δεύτερης απάντησης (σελ. 2) το ιερό θεωρείται ορθώς «…ένα από τα πολλά σημαντικά μνημεία που περιλαμβάνονται στην αρχαιολογική ζώνη της αρχαίας ακρόπολης της Ρόδου…», στην ίδια απάντηση σημειώνεται αντιφατικά (σελ. 1) «…ότι το μνημείο είναι αυθεντικό κατά μικρό μόνο μέρος του, ενώ οι τρεις ιστάμενοι κίονες, έργο περιόδου Ιταλοκρατίας, αποτελούν σκηνικό αμφίβολης επιστημονικότητας…», στο οποίο όμως «…κάθε σοβαρή παρέμβαση …απαιτεί προετοιμασία ετών και σύνθετη μεθοδολογική προσέγγιση…» .
Δεδομένου λοιπόν ότι η αρμόδια Υπηρεσία δεν φαίνεται να έχει ιεραρχήσει με σοβαρότητα την ιστορική ή επιστημονική αξία του ναού, απόδειξη ότι δεν έχει ενταχθεί σε κανένα πρόγραμμα αποκατάστασης του Γ’ ΓΠΣ, καταρρίπτεται το επιχείρημα του Υπουργείου (που περιέχεται στην πρώτη απάντηση) ότι «…Το Ελληνικό Κράτος… επιφυλάσσει ισότιμη μεταχείριση σε όλα τα μνημεία που βρίσκονται εντός της ελληνικής επικράτειας…». Στον αντίποδα ασφαλώς, η συντήρηση του τεμένους Ρετζέπ πασά, αποτελεί προφανώς πρώτιστη προτεραιότητα, χρηματοδοτούμενη αφειδώς.
1) Με ποια κριτήρια προτεραιότητας τελικά εντάσσονται στα προγράμματα αποκατάστασης τα μνημεία; Γιατί το τέμενος Ρετζέπ πασά, εν πάσει περιπτώσει, έχει προτεραιότητα έναντι ενός συμβολικού αρχαιοελληνικού ναού, η κατάσταση του οποίου προσβάλλει τη χώρα στα μάτια χιλιάδων τουριστών;
2) Γιατί οι υπηρεσίες του Υπουργείου, πέρα από γενικόλογες διαπιστώσεις και αλληλοσυγκρουόμενα συμπεράσματα δεν δεσμεύονται όπως έχουμε επανειλημμένως ερωτήσει , περί του ακριβούς χρονοδιαγράμματος αποκατάστασης του ναού καθώς και του κόστους της, που προφανώς είναι αμελητέο σε σχέση με το περιβόητο τέμενος;
Αθήνα, 23.10.2012
Η Ερωτώσα Βουλευτής
Ελένη Ζαρούλια
Βουλευτής Β’ Αθηνών
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ-ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ