Σύμφωνα με δημοσιεύματα στη λίστα Λαγκάρντ, πίσω από την κατάθεση των 500 εκατ. δολαρίων, που εμφανίζεται να ανήκουν στην Μαργαρίτα Παπανδρέου, είναι η ιδιωτική υπάλληλος Μαρία Παντελή και ο εργοδότης της Σάμπυ Μιωνής. Συγχρόνως ως διαχειριστής κεφαλαίων εμφανίζεται και άλλος επώνυμος της λίστας ο Σταύρος Παπασταύρου, ο οποίος είναι δικηγόρος και σήμερα σύμβουλος του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Σύμφωνα με τον κ. Μιωνή τα κεφάλαια που διαχειριζόταν ήταν απολύτως νόμιμα. Ας σημειωθεί ότι στην κατάθεσή του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε αναφερθεί σε «τρία ονόματα εβραϊκής καταγωγής» τα οποία τον είχαν εντυπωσιάσει με το μεγάλο ύψος των καταθέσεών τους.
Κατόπιν τούτου η βουλευτής Β’ Αθηνών και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Λαϊκού Συνδέσμου ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ, κα. Ελένη Ζαρούλια, υπέβαλε την παρακάτω ερώτηση:
“ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΜΕ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΘΕΜΑ: «Δραστηριοποίηση Σάμπυ Μιώνις σε ύποπτα χρηματοοικονομικά προϊόντα και η εμπλοκή του με το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία»
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του διεθνούς και εγχώριου οικονομικού Τύπου τα οποία έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες εβδομάδες, η εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων CMA ( Capital Management Advisors) βρίσκεται στο μικροσκόπιο των οικονομικών εισαγγελέων της χώρας. Σύμφωνα με τις ως άνω πληροφορίες, αρχικός λόγος αποτελεί κατάθεση ύψους 550 εκατομμυρίων δολαρίων Αμερικής που αποκαλύφθηκε στην περίφημη λίστα «Λαγκάρντ». Ο τελικός δικαιούχος της κατάθεσης αυτής δεν είναι ως σήμερα πλήρως διευκρινισμένος. Σύμφωνα με κάποιες από τις δημοσιογραφικές αυτές πληροφορίες, φέρεται να ανήκει σε υπάλληλο ή συνεργάτιδα της εταιρείας CMA, ονόματι Μαρία Παντελή.
Ιδρυτής και ιδιοκτήτης του συγκεκριμένου κεφαλαίου (fund) εμφανίζεται ο κ. Σάμπυ Μιωνή (Sabby Mionis), ο οποίος με δήλωσή του στα μέσα κατέθεσε πως δικαιούχοι του παραπάνω ποσού είναι οι μεριδιούχοι του επενδυτικού κεφαλαίου της CMA. Ο κ. Μιωνή φέρεται να παρέμεινε στην διαχείριση του κεφαλαίου και μετά την πώληση του το 2006.
Σε κάθε περίπτωση, η συγκεκριμένη υπόθεση αναφορικά με το κεφάλαιο CMA όφειλε να πάρει και πήρε τον δρόμο της δικαιοσύνης προκειμένου να διαλευκανθούν τόσο οι τελικοί δικαιούχοι (ή και μοναδικός δικαιούχος!) του τεράστιου αυτού ποσού, όσο και η νομιμότητα ή μη της προέλευσης των κεφαλαίων αυτών, καθώς και η εν γένει εμπλοκή του ιδιοκτήτη του αργότερα υπεύθυνου διαχειριστή του κ. Μιωνής.
Παρά ταύτα, υπάρχει και μια άλλη πλευρά της υπόθεσης του συγκεκριμένου κεφαλαίου και του κ. Μιωνής που αφορά επίσης άμεσα την χώρα μας. Πιο συγκεκριμένα, δημοσιεύματα αναφέρουν πως η εταιρεία CMA δραστηριοποιόταν επιπλέον στην μεσιτεία και πώληση δομημένων (structured), συνθετικών (synthetic) καθώς και άλλων χρηματοοικονομικών προϊόντων προς τραπεζικούς οργανισμούς και ασφαλιστικά ταμεία.
Κατόπιν των ανωτέρω, αποσκοπώντας στην πλήρη διαφώτιση του Ελληνικού λαού αλλά και την πληρέστερη ενημέρωση των οικονομικών εισαγγελέων που έχουν επιληφθεί της όλης υπόθεσης εμπλοκής του εν λόγω κεφαλαίου στην λίστα «Λαγκάρντ»,
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1) Έχει υπάρξει αγορά δομημένου, σύνθετου ή άλλου χρηματοοικονομικού προϊόντος από την 1.1.2002 έως και την 31.12.2009 από την εταιρεία CMA του κ. Μιωνή από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, την Αγροτική Τράπεζα ή Ασφαλιστικό Οργανισμό του Δημοσίου;
2) Η αγορά ή αγορές ήταν απευθείας από την εταιρεία CMA με δικά της προϊόνα ή η εν λόγω εταιρεία λειτούργησε ως μεσάζον άλλων εταιρειών μεταπουλώντας τα (χρηματοοικονομικά) προϊόντα αυτών;
3) Ποια ήταν τα ποσά που δαπανήθηκαν για αυτά τα προϊόντα σε κάθε περίπτωση;
4) Παρακαλούμε όπως προσκομίσετε τα έγγραφα αγοράς (sales documents & brochures) μαζί με την ανάλυση των σεναρίων τιμών (price scenario analysis).
5) Παρακαλούμε όπως προσκομίσετε τα έγγραφα με τις υπογραφές των υπευθύνων που ενέκριναν τις αγορές αυτές.
Αθήνα, 12/12/2012
Η Ερωτώσα Βουλευτής
ΕΛΕΝΗ ΖΑΡΟΥΛΙΑ
Βουλευτής Β’ Αθηνών
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ – ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ”
Ακόμη περιμένουμε την απάντηση…