Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των 5 μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γερμανίας (Ρ5+1) με το Ιράν για τα πυρηνικά αυτής της χώρας είχαν αίσιο τέλος με μια κατ’ αρχήν προσωρινή συμφωνία. Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Javad Zarif χαρακτήρισε την συμφωνία ως μεγάλη επιτυχία. Η προσωρινή συμφωνία επιτρέπει στο Ιράν να συνεχίσει τις δραστηριότητές του στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Arak, Fordo και Natanz. Σύμφωνα με τον ιρανό υπουργό Εξωτερικών η συμφωνία ορίζει ότι δεν θα υπάρξουν περαιτέρω κυρώσεις στο Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα. Επίσης το Ιράν αποκτά πρόσβαση σε δεσμευμένα κεφάλαιά του στο εξωτερικό ύψους 4,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Σύμφωνα με δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Seyyed Abbas Araqchi, που ήταν ο αρχηγός της αποστολής του Ιράν στις διαπραγματεύσεις στην Γενεύη, η προσωρινή συμφωνία αναγνωρίζει το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου της χώρας του. Ο πρόσφατα εκλεγμένος πρόεδρος του Ιράν είπε ότι ο κόσμος αναγνωρίζει στην Τεχεράνη τα «πυρηνικά της δικαιώματα», ενώ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ John Kerry δήλωσε: «Το πρώτο βήμα που έγινε με την συμφωνία δεν προμηνύει ότι το Ιράν έχει το δικαίωμα εμπλουτισμού ουρανίου». Να υπενθυμίσουμε ότι σύμφωνα με πληροφορίες το Ιράν έχει εμπλουτισμένο ουράνιο σε ποσοστό 20%. Τα πυρηνικά όπλα απαιτούν εμπλουτισμένο ουράνιο άνω του 90%.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Sergey Lavrov επιβεβαίωσε την ιρανική θέση και τόνισε ότι ο κόσμος αναγνωρίζει το δικαίωμα της Τεχεράνης να χρησιμοποιεί την πυρηνική ενέργεια για ειρηνικούς σκοπούς, συμπεριλαμβανομένου και του δικαιώματος εμπλουτισμού ουρανίου. Σύμφωνα με τον Lavrov η επιτευχθείσα προσωρινή συμφωνία δεν έχει χαμένους, αλλά μόνο νικητές.
Στην συμφωνία υπάρχει και μια παράγραφος, η οποία φαίνεται ότι μπορεί να είναι καθοριστική για το μέλλον των εξελίξεων στην Μέση Ανατολή. Η συμφωνία προβλέπει ότι η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας θα έχει το δικαίωμα επιθεώρησης των πυρηνικών εγκαταστάσεων στο Ιράν πράγμα που κατά την εκδοχή Lavrov σημαίνει ότι στο μέλλον πρέπει να υπάρξει διαπραγμάτευση για τον έλεγχο όλων των πυρηνικών όπλων στην Μέση Ανατολή και για μια ελεύθερη ζώνη από πυρηνικά στην περιοχή αυτή. Επίσης, η συμφωνία αυτή δίνει το δικαίωμα στο Ιράν να πάρει μέρος στην προγραμματιζόμενη Διεθνή Διάσκεψη Ειρήνης για την Συρία.
Η αντίδραση του Ισραήλ στο προσωρινά αίσιο τέλος των διαπραγματεύσεων ήταν επιθετική και ακόμη μια φορά περιφρονητική προς τη διεθνή κοινότητα. Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου δήλωσε ότι «αυτό που αποφασίστηκε δεν είναι ιστορική συμφωνία, αλλά ιστορικό σφάλμα» και ότι «η συμφωνία αυτή θέτει σε κίνδυνο τον κόσμο». Η αντίδραση αυτή ήταν αναμενόμενη, διότι μια μελλοντική διάσκεψη για αφοπλισμό της Μέσης Ανατολής από όπλα μαζικής καταστροφής θα έπληττε σε μεγάλο βαθμό το σιωνιστικό Ισραήλ και τα σχέδια ηγεμονίας του στην περιοχή.
Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/index.php/enimerosi/view/proswrinh-sumfwnia-gia-ta-purhnika-tou-iran-htta-gia-to-siwnistiko-israhl#ixzz2lhxiYre6