Η ουτοπία της φιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης ευαγγελίζεται ότι η διακρατική διασύνδεση οικονομικών συμφερόντων θα εξασφαλίσει την επί γης ειρήνη, μέσω του ωφελιμισμού και της λατρείας του χρήματος και της κερδοσκοπίας. Αυτή η σκέψη βέβαια δεν είναι πρωτότυπη, ούτε νέα, αλλά αντιθέτως είναι ένα ιδεολόγημα των αρχών του 20ου αιώνα, που δοκιμάστηκε και απέτυχε παταγωδώς με την αποτυχία του να φαίνεται έκδηλα στα πεδία των μαχών, όχι ενός, αλλά δύο παγκοσμίων πολέμων. Παρόλη την αποτυχία του εν λόγω ιδεολογήματος, οι πρεσβευτές του εξακολουθούν να το κηρύττουν αφού διασφαλίζει την παγκόσμια κυριαρχία τους, νομιμοποιώντας την αναλγησία τους και προωθώντας την απεθνικοποίηση των κρατών.
Το εν λόγω ιδεολόγημα, προερχόμενο από το πόνημα του Norman Angell, “The Great Illusion”, βρίσκεται και στις μέρες μας σε δοκιμασία. Η Ρωσία και οι ΗΠΑ έχουν μπλεχτεί σε μια γεωπολιτική διελκυστίνδα ισχύος που έχει μέχρι στιγμής δώσει δύο κρίσεις, την Συρία και την Ουκρανία. Στην μεν Συρία οι αμερικανοσιωνιστές έκρουσαν πρύμναν επί τη αφίξει του «Ναύαρχος Κουζνέτσοφ» στις ανατολικές εσχατιές της Μεσογείου, ενώ στην Ουκρανία η κατάληψη της Κριμαίας από την Ρωσία έφερε τις απειλές των αμερικανών για επιβολή οικονομικών κυρώσεων.
Και σε αυτή τη συγκυρία είναι που για άλλη μία φορά θα δοκιμαστεί η παγκοσμιοποιητική διασύνδεση των πολυεθνικών εταιριών. Διαβάζουμε σχετικώς στο έγκυρο defencenet.gr:
“Η αμερικανική βιομηχανία απηύθυνε επιστολή-προειδοποίηση στον πρόεδρο των ΗΠΑ Μ. Ομπάμα, αναφέροντας ότι τυχόν επιβολή οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας θα πλήξει πρώτα και κύρια την … αμερικανική βιομηχανία και τον καλούν να δείξει ρεαλισμό και να αποφύγει οποιεσδήποτε κινήσεις οι οποίες την μεν Ρωσία ελάχιστα θα την ενοχλούσαν, τις δεν ΗΠΑ θα τις κτυπούσαν καίρια!
Οι Αμερικανοί επιχειρηματίες πιστεύουν, ότι ακόμα κι αν τελικά επιβληθούν κυρώσεις, θα είναι κυρώσεις “για την τιμή των όπλων” και μόνο, οι οποίες δεν θα αγγίζουν, ουσιαστικά, τα οικονομικά συμφέροντα της Ρωσίας.
Συγκεκριμένα οι εκπρόσωποι των κολοσσών Boieng, PepsiCo, General Electric, Ford Motor Co κλπ., όπως επίσης και τραπεζών που έχουν δανείσει την Ρωσία, αναφέρουν στην επιστολή τους ότι τίθενται σε κίνδυνο δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια αμερικανικών επενδύσεων, τα οποία έχουν επενδυθεί στον τομέα της ενέργειας, αλλά και σε άλλους τομείς.
Η PepsiCo, αυτή τη στιγμή, αποτελεί τη μεγαλύτερη εταιρεία στη Ρωσία, που ενεργοποιείται στον τομέα των τροφίμων και ποτών, με κύκλο εργασιών το 2012, ύψους σχεδόν 5 δισ. δολαρίων.
Η Ford Motor Co, λίγο πριν το ξέσπασμα της ουκρανικής κρίσης, είχε κλείσει συμφωνία συνεργασίας με ρωσική εταιρεία στον τομέα των αυτοκινήτων, ενώ η Boeing αποτελεί βασικό εξαγωγέα στη Ρωσία.
Η δε General Electric έχει συστήσει, ήδη, δύο θυγατρικές εταιρείες στη Ρωσία, με παραγωγή βιομηχανικών τουρμπινών.
Την μεγαλύτερη ζημιά θα την υποστούν όμως οι πετρελαϊκοί κολοσσοί όπως αυτές που έχουν κάνει μεγάλα συμβόλαια με τις ρωσικές εταιρείες για εξορύξεις στην Αρκτική
Υπολογίζεται ότι θα απολεστούν άμεσα περί τα 15 δισ. δολ. σε συμβόλαια και μεσοπρόθεσμα η ζημιά μπορεί να αγγίξει και τα 100 δισ. δολ.!
Το ίδιο, υποστηρίζουν, ισχύει και τις συμμάχους των ΗΠΑ στην Ευρώπη, αφού μόνο το ύψος των ρωσικών δανείων και επενδύσεων ξεπερνά τα 200 δισ. δολάρια, χωρίς να υπολογίζεται η απόλυτη ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία.
Οι αμερικανικές εταιρείες έχουν θέσει το θέμα και σε γερουσιαστές και μέλη του Κογκρέσου Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr”
Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/index.php/enimerosi/view/proeidopoihsh-amerikanikwn-etaireiwn-se-m.ompama-tuchon-kurwseis-sthn-rwsia#ixzz2vVSh0Syw