Τον τελευταίο καιρό ακούμε πολλά για την Αργεντινή. Τι όμως συμβαίνει πραγματικά;
Μετά την οικονομική κρίση και την χρεοκοπία του 2001/02 η Αργεντινή ήρθε σε συμφωνία με το 93% των δανειστών της και έκανε κούρεμα ύψους 70% του χρέους. Οι δανειστές, ιδιώτες, αντικατέστησαν τα παλαιά ομόλογα με καινούργια μικρότερης αξίας και μεγαλύτερης διάρκειας.Το 7% των δανειστών που δεν συμφώνησαν (Holdouts) προσέφυγαν στο αμερικάνικο δικαστήριο, επειδή τα ομόλογα είχαν εκδοθεί με το αμερικανικό δίκαιο, ελπίζοντας ότι θα καταφέρουν να αποσπάσουν περισσότερα χρήματα από την Αργεντινή.
Στο 7% ανήκουν κάποια Hedge Funds που έχουν ειδικευτεί στο να αγοράζουν σχεδόν σε μηδενική τιμή κρατικά ομόλογα όταν αυτά δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν. Αργότερα μόλις τα κράτη συνέλθουν, τα εκβιάζουν με δικαστικές προσφυγές, να πληρώσουν πολύ μεγαλύτερα ποσά, για αυτό ονομάζονται διεθνώς “Γύπες”.
Φέτος, λοιπόν, έπρεπε να πληρωθούν 539 εκατομμύρια δολάρια στους δικαιούχους των ομολόγων 2005-2010. Η Αργεντινή πλήρωσε αυτό το πόσο εμπρόθεσμα στην Bank of New York Mellon. Επειδή όμως το αμερικανικό δικαστήριο αποφάσισε ότι η Αργεντινή πρέπει να πληρώσει στους “Γύπες” 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια, μπλόκαρε τα 539 εκατομμύρια δολάρια, και η Αργεντινή έλαβε το χαρακτηρισμό ”selective default“. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, η Αργεντινή δεν είναι χρεοκοπημένη, εξ´ άλλου διαθέτει μεγάλο συναλλαγματικό απόθεμα USD 30 δισεκατομμύρια, όσο είναι και τα χρέη της σήμερα.
Πιστεύω, ότι στο τέλος του 2014 που θα λήξει το RUFO (Rights Upon Future Offers, που εγγυάται ίδια δικαιώματα στο 93% που αποδέχτηκε τον διακανονισμό του χρέους με το 7% που δεν τον αποδέχτηκε), θα βρεθεί μια λύση μεταξύ Αργεντινής και Holdouts. Αυτός είναι ο λόγος που αυτή την στιγμή η Αργεντινή δεν θέλει να πληρώσει περισσότερα σήμερα στους “Γύπες”. Γιατί αυτόματα θα έχουν και οι άλλοι δανειστές τα ίδια δικαιώματα.
Ας πάψουν λοιπόν κάποιοι να πανηγυρίζουν με τη δήθεν χρεοκοπία της Αργεντινής, γιατί έτσι δείχνουν για μια ακόμα φορά, ότι δεν έχουν καμμία σχέση με το αντικείμενο που λέγεται “Οικονομία“. Ελπίζω η μήνυση της Αργεντινής να τους συνεφέρει λίγο.
Εξαιρετικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα παρουσιάζει μια σύγκριση των οικονομικών μεγεθών της Αργεντινής του 2001/02, που χρεοκόπησε, και της Ελλάδας του σήμερα.
Η Αργεντινή του 2002 είχε:
USD 100 δισεκατομμύρια χρέη
χρωστούσε σε ιδιώτες
τα δάνεια αργεντινού δικαίου
25% ανεργία
δικό της εθνικό νόμισμα
Η Ελλάδα του σήμερα έχει:
USD 400 δισεκατομμύρια χρέη
χρωστά σε κράτη
τα δάνεια αγγλικού δικαίου
27% ανεργία
Ευρώ
Βάση αυτών των στοιχείων ποιός είναι λοιπόν χρεοκοπημένος;
Δρ. Γεώργιος Γαλέος
Οικονομολόγος
Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/index.php/enimerosi/view/ti-pragmatika-sumbainei-me-thn-argentinh#ixzz39qDy3owP