Αλλαγές στο ασφαλιστικό μέσα στο 2015 φέρνει η αδιάλλακτη στάση της Τρόικα κάνοντας την συγκυβέρνηση να υποχωρήσει στα ζητήματα αυτά ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.
Όλα δείχνουν ότι πάμε για εξάμηνη παράταση του Μνημονίου και από τον νέο χρόνο οι αλλαγές που θα βιώσουν οι ασφαλισμένοι της χώρας θα αφορούν την αύξηση του ελάχιστου χρόνου ασφάλισης κατά 6,5 έτη και κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων σε ηλικίες κάτω των 62 ετών αλλά και μια σειρά από νέα μέτρα που θα επηρεάσουν πολλούς.
Η πρόταση του υπουργείου Εργασίας στην Τρόικα φέρνει ριζικές αλλαγές στο ασφαλιστικό και περιλαμβάνει αύξηση του χρόνου ασφάλισης και ορίου ηλικίας. Παράλληλα, έρχονται αλλαγές και στις πρόωρες συντάξεις, καθώς η κυβέρνηση δεσμεύεται να μειώσει τα προνόμια και τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης των ειδικών ταμείων.
Από το 2015, θα αναπροσαρμοστούν οι συντελεστές που θα εφαρμοστούν για τον υπολογισμό των συντάξεων, ενώ έρχεται και η ενοποίηση των Ταμείων σε ένα φορέα. Τέλος, καταργούνται τα προνοιακά ποσά που χορηγούνται στην κατώτατη σύνταξη και μειώνονται τα εισοδηματικά κριτήρια του ΕΚΑΣ, καθώς εξετάζεται από τα 9.300 ευρώ το όριο καταβολής του βοηθήματος να πάει στα 6.500 ευρώ.
Κατάργηση όλων των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων πριν από το 62ο έτος της ηλικίας και δραματική αύξηση των ετών ασφάλισης από τα 15 στα 21,5 για την παροχή της κατώτατης σύνταξης ανατρέπουν πλήρως την υφιστάμενη εικόνα του ασφαλιστικού συστήματος.
Στο τραπέζι έχουν τεθεί μέτρα, όπως:
-Κατάργηση όλων των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, προ του 62ου έτους της ηλικίας.
-Αύξηση των ετών ασφάλισης από 15 σε 21,5 για το δικαίωμα κατώτατης σύνταξης στο 67ο έτος της ηλικίας.
-Αλλαγές και μείωση των συντελεστών υπολογισμού της κύριας σύνταξης από 1.1.2015. Καθιέρωση ενιαίων όρων ασφάλισης για όλους.
Το υπουργείο Εργασίας αντιπροτείνει ορισμένες δικλίδες που θα μετριάσουν τις επιπτώσεις των μέτρων αυτών, χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν γίνει δεκτές.
Ειδικότερα οι αλλαγές που έρχονται αφορούν:
1. Κατώτατες συντάξεις. Πλήρης ανατροπή του υφιστάμενου καθεστώτος με δραματική αύξηση του ελάχιστου χρόνου ασφάλισης για την παροχή της κατώτατης σύνταξης. Οι απαιτούμενες ημέρες ασφάλισης αυξάνονται από 4.500 σε 6.500.
2. Πλήρης κατάργηση όλων των συνταξιοδοτήσεων για ηλικίες κάτω των 62 ετών. Η τρόικα επιμένει να τεθεί ως όριο το 62ο έτος για οποιαδήποτε συνταξιοδότηση από το 2015.
3. Μείωση συντάξεων κύριας ασφάλισης, με την αλλαγή του υπολογισμού τους. Η τρόικα θέτει ευθέως θέμα μείωσης των συντάξεων κύριας ασφάλισης προκειμένου να εξοικονομηθούν περί το 1 δισ. ευρώ
4. Επίδομα ΕΚΑΣ. Η τρόικα ζητεί την αποσύνδεση του ΕΚΑΣ από τις συντάξεις και την ένταξή του στα προνοιακά επιδόματα.
5. Διετές πάγωμα συντάξεων. Το μέτρο ισχύει για το 2015, ωστόσο η τρόικα ζητεί να «παγώσουν» οι κύριες συντάξεις και για τη διετία 2016-2017.
6. Αντίστοιχη μείωση εισφορών και συντάξεων στους ελεύθερους επαγγελματίες. Το μέτρο έχει ήδη αποφασιστεί και δίνει τη δυνατότητα στους ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ να επιλέξουν την υπαγωγή τους σε χαμηλότερη ασφαλιστική κατηγορία.
Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/index.php/enimerosi/view/aujhsh-oriwn-suntajiodothshs-kai-epwduna-metra-fernei-h-sugkubernhsh-me-to#ixzz3KdwlnbLC