Πριν λίγες εβδομάδες, σε Συνέδριο της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, ο υπουργός υγείας είχε εκφράσει την αμέριστη στήριξή του στον κλάδο.Χαρακτηριστικά ήταν τα λόγια του: «Η κυβέρνηση πιστεύει πολύ στην Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία, την οποία θέλουμε να μακροημερεύει και να είναι κερδοφόρα.» Λίγο καιρό αργότερα όμως, σε συνάντηση που είχε ο Βορίδης με την Κινέζα ομόλογό του, υπεγράφη σύμφωνο συνεργασίας, πέραν των άλλων θεμάτων, στη διάθεση κινεζικών γενόσημων φαρμάκων στην ελληνική αγορά.
Φυσικά, η πιθανή διάθεση κινεζικών γενόσημων, ενέχει κινδύνους τόσο για τους ασθενείς, όσο και για τους Έλληνες προμηθευτές. Από την μία πλευρά είναι αμφίβολη η ποιότητα των φαρμάκων αυτών και οι επιπτώσεις τους στην υγεία των ασθενών, ενώ από την άλλη, η ιδιαίτερα χαμηλή τιμή τους είναι πολύ πιθανό να παραγκωνίσει τα ελληνικά γενόσημα. Η συγκεκριμένη συμφωνία πολύ πιθανόν να δυσχεράνει τις ήδη άσχημες συνθήκες που επικρατούν στο χώρο του φαρμάκου. Αφενός οι διαγωνισμοί που διενεργούνται για τις προμήθειες των νοσοκομείων, χαρακτηρίζονται συνήθως από ασάφεια, καθώς δημιουργούνται μονοπώλια ενός, ξένου συνήθως, προμηθευτή ανά δραστική ουσία, αφετέρου ο προϋπολογισμός για τις φαρμακευτικές δαπάνες είναι μηδαμινός.
Η στάση της κυβέρνησης απέναντι σε αυτόν τον κλάδο κρίνεται τουλάχιστον άστοχη, καθώς πρόκειται για έναν τομέα που προσφέρει ακόμα θέσεις εργασίας, επενδύει στις υποδομές της χώρας και προσφέρει ώθηση στην έρευνα, την καινοτομία και την ανταγωνιστικότητα. Τη στιγμή μάλιστα που οι φαρμακοβιομήχανοι προτίθενται να καλύψουν το 70% των φαρμακευτικών αναγκών στην πρωτοβάθμια περίθαλψη και το 50% των νοσοκομείων, προσφέροντας φάρμακα με χαμηλή τιμή αλλά υψηλή ποιότητα.
Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/ellhnes-giatroi-h-diproswph-stash-ths-kubernhshs-apenanti-sthn-ellhnikh-far#ixzz3LU7WlaR2